‘Medicijnen steeds vaker niet leverbaar of beschikbaar’

Foto ANP / Koen Suyk

Patiënten kunnen steeds vaker niet aan medicijnen komen doordat die van de markt verdwijnen of tijdelijk niet beschikbaar zijn. Alternatieven zijn niet of nauwelijks voorhanden, concludeert het AD vandaag uit eigen onderzoek.

Het AD vroeg de gegevens op bij de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers KNMP. Dat medicijnen maanden of jaren niet leverbaar zijn, komt vijf keer zo vaak voor. Het aantal medicijnen dat definitief uit de handel verdween, is sinds 2004 verdubbeld. Het gaat onder meer om antibiotica, oordruppels en medicijnen voor kankerpatiënten. Apothekers en medisch specialisten luiden volgens de krant de noodklok.

Sinds 2008 vergoeden verzekeraars alleen de goedkoopste middelen die aan de eisen voldoen. Bijna tweehonderdduizend keer per week zijn die medicijnen volgens de krant niet leverbaar. Omdat alternatieven niet meer worden vergoed, zijn die steeds vaker ook niet op voorraad. KNMP-apotheker Doerine Postma zegt in de krant:

“Dat gaat ten koste van de patiëntveiligheid.”

Het is niet de eerste keer dat de organisatie waarschuwt voor een tekort aan pillen. Eind vorige maand wees de KNMP er nog op dat Digoxine, een medicijn voor hartpatiënten, niet meer verkrijgbaar is. Plotseling met het middel stoppen zou levensgevaarlijk zijn voor hartpatiënten. Die pil kon echter nog worden vervangen door een drank met dezelfde werkzame stof of een injectievloeistof.