KPN maakt helft minder winst en keert twee jaar geen dividend uit

KPN Hoofdkantoor in Den Haag. Het bedrijf maakte bekend de komende twee jaar geen dividend uit te keren.
KPN Hoofdkantoor in Den Haag. Het bedrijf maakte bekend de komende twee jaar geen dividend uit te keren. Foto ANP / Phil Nijhuis

KPN heeft in het eerste kwartaal ruim de helft minder winst gemaakt dan een jaar eerder. De omzet daalde met 8,8 procent, wat voor ongeveer de helft komt door de verkoop van activiteiten. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf vandaag bekendmaakte.

Het bedrijf kondigde ook aan de komende twee jaar geen dividend uit te keren.

De winst van KPN kwam uit op 140 miljoen euro, 54 procent minder dan een jaar eerder. De omzet daalde tot 2,9 miljard euro, van 3,2 miljard euro in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ongeveer de helft van de omzetdaling is toe te schrijven aan de ‘competitieve mobiele markt’ en de blijvend dalende ‘traditionele activiteiten’ van KPN. De verkoop van Getronics International is volgens KPN goed voor 3,9 procent van de omzetdaling.

Volgens topman Eelco Blok zijn de resultaten in lijn met wat in februari werd voorzien. Het bedrijf zag de omzet dalen bij vrijwel alle activiteiten, zoals bij zakelijk, Duitsland en de mobiele markt. Alleen de omzet voor producten bij klanten thuis, zoals televisie en internet, liet een stijging zien. In Nederland is KPN met 1,8 miljoen klanten nu de tweede speler op de Nederlandse televisiemarkt.

Laatste stap in reorganisatie

KPN kocht vorig jaar voor 1,35 miljard euro een 4G-frequentie. Om dat te kunnen betalen en het bedrijf financieel gezonder te maken, werd in februari al een aandelenemissie aangekondigd. De komende weken kunnen de aandeelhouders daarop inschrijven. Vanwege de emissie is nu besloten dit en volgend jaar geen dividend uit te keren. Na de veiling was het dividend al verlaagd van 35 naar drie cent per aandeel.

De emissie en stop op het dividend zijn de laatste stappen van een ingrijpende herfinanciering van in totaal 4 miljard euro. KPN heeft te veel schuld, 12,5 miljard, om de uitbreiding van het 4G-netwerk en de uitrol van glasvezel te betalen, schrijft technologieredacteur Marc Hijink vandaag in NRC:

KPN neemt de lastige gok die elk telecommunicatiebedrijf moet nemen: hoeveel kun je investeren in infrastructuur en straks – hopelijk – terugverdienen? Blijkbaar ziet de Mexicaanse telecomprovider América Móvil, eigendom van multimiljardair Carlos Slim, voldoende lichtpuntjes om KPN te blijven steunen. Hij accepteert zelfs dat het bedrijf waar hij zich vorig jaar inkocht voor acht euro per aandeel, nu voor amper 2,70 euro van de hand gaat.

Hijink ziet lichtpuntjes in de stijging van de omzet op de tv-markt:

Het meest tastbare positieve bericht is dat KPN inmiddels de een-na-grootste tv-provider van het land is. Dat zijn potentiële klanten voor een 4-in-1 abonnement (mobiele en vaste telefonie, internet en tv). In 2014 zou de omzetdaling in Nederland moeten stoppen. Met die strategie probeert Eelco Blok aandeelhouders over de streep te trekken.