KPN heeft helft financiering al binnen

KPN verwacht pas na 2014 herstel en vraagt aandeelhouders om extra miljarden. Maar de helft is al binnen.

De beleggers in KPN krijgen veel voor hun kiezen. Vanmorgen ging een streep door het dividend voor 2013 en 2014 – dat al niet hoog was.

De komende weken mogen de aandeelhouders inschrijven op de claimemissie van 3 miljard euro. Of beter gezegd: moeten. Want wie geen gebruik maakt van het recht om extra aandelen te kopen, ziet z’n belang verwateren. Wanneer de claimemissie precies start is nog niet bekend. Maar het zal snel gebeuren, nu de kwartaalcijfers nog vers genoeg zijn voor full disclosure.

Het is de laatste stap van een ingrijpende herfinanciering van in totaal 4 miljard euro. KPN heeft te veel schuld (nu 12,5 miljard) om de uitbreiding van het 4G-netwerk en de uitrol van glasvezel te betalen. Bovendien dalen de omzetten snel – dit kwartaal 2,9 miljard euro, 8,8 procent minder. De kredietvoorwaarden komen nog verder onder druk.

Actuele aanleiding voor de claimemissie was de rekening die KPN gepresenteerd kreeg voor de frequentieveiling: 1,35 miljard euro voor mobiele licenties tot 2030.

Op de laatste aandeelhoudersvergadering kreeg topman Eelco Blok steun voor zijn herstelwerkzaamheden. Dat het gemor beperkt bleef was te danken aan grootaandeelhouder América Móvil. Dat schaarde zich achter de plannen, in ruil voor extra invloed van twee commissarissen die net begonnen zijn.

KPN neemt de lastige gok die elk telecommunicatiebedrijf moet nemen: hoeveel kun je investeren in infrastructuur en straks – hopelijk – terugverdienen?

Blijkbaar ziet de Mexicaanse telecomprovider, eigendom van multimiljardair Carlos Slim, voldoende lichtpuntjes om KPN te blijven steuen. Hij accepteert zelfs dat het bedrijf waar hij zich vorig jaar inkocht voor 8 euro per aandeel, nu voor amper 2,70 euro per aandeel van de hand gaat.

Maar waar zijn de lichtpuntjes ? 4G, het snelle mobiele net, is sinds kort beschikbaar in de hele Randstad. Maar dat brengt nog amper geld op. De zakelijk tak, voortgekomen uit een dure overname van Getronics, doet het niet veel beter. En om het marktaandeel in mobiele bellers vast te houden moet KPN veel winstmarge opgeven.

Het meest tastbare positieve bericht is dat KPN met 1,8 miljoen klanten inmiddels de een-na-grootste tv-provider van het land is. Dat zijn potentiële klanten voor een 4-in-1 abonnement (mobiele en vaste telefonie, internet en tv). In 2014 zou de omzetdaling in Nederland moeten stoppen. Met die strategie probeert Eelco Blok aandeelhouders over de streep te trekken.

Het lijkt te lukken: het eerste miljard is al binnen, via 2 miljard aan hybride obligaties die voor de helft meetellen als nieuw kapitaal.

Het andere miljard komt sowieso uit de claimemissie. Want América Móvil is in z’n eentje goed voor bijna eenderde van de opbrengst. En als er één schaap over de dam is, zullen de andere volgen. Zeker als het een groot, Mexicaans schaap is.