Kortkolom sport

Rogge wil salaris voor zijn opvolger bij IOC

Amsterdam. Jacques Rogge, na twaalf jaar in september 2013 aftredend als voorzitter van het Internationaal Oympisch Comité, wil dat zijn opvolger een volwaardig salaris betaald krijgt. Dat zegt de Belgische bestuurder in een interview met de Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung. De erebaan levert op het moment alleen een royale onkostenvergoeding op. Door salaris te bieden wil Rogge (70) de baan aantrekkelijker maken voor jongere kandidaat-opvolgers die een gezin te onderhouden hebben. (NRC)

Bos en Renshaw uit Ronde van Turkije

Antalya. Blanco-renners Theo Bos en Mark Renshaw zijn vandaag niet gestart in de derde etappe van de Ronde van Turkije. Gisteren kwamen beiden hard ten val in een massale valpartij, enkele kilometers voor de finish, die werd veroorzaakt door Renshaw. De Australiër brak zijn sleutelbeen, liep een hersenschudding op en verloor een tand. De ritzege ging naar de Litouwer Aidis Kruopis. De Duitser André Greipel is leider in het klassement. (Novum)

Rus verliest ook haar negende partij in 2013

Barcelona. In het Marokkaanse Marrakech heeft de Nederlandse tennisster Arantxa Rus ook haar negende partij van dit kalenderjaar verloren. De speelster uit Monster was gisteren kansloos tegen de Spaanse Maria-Teresa Torro-Flor: 6-1 en 6-1. Robin Haase en Igor Sijsling zijn in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Barcelona uitgeschakeld. Haase verloor van de Spanjaard Pablo Carreno-Busta: 6-1, 2-6 en 7-6, Igor Sijsling van de Rus Andrei Koeznetsov: 6-1 en 6-3. (Novum)

Bruma keert van HSV terug naar Chelsea

Londen. Jeffrey Bruma verlaat Hamburger SV deze zomer en keert terug naar Chelsea. De Duitsers huurden de 21-jarige Rotterdammer de afgelopen twee seizoenen van de Londenaren, maar nemen hem niet definitief over. De viervoudig international speelde tot nu toe 39 duels in het eerste elftal van HSV. Tot medio 2014 staat de verdediger onder contract bij Chelsea. (Novum)

SC Cambuur blijft in spoor FC Volendam

Emmen. In de eerste divisie blijft voetbalclub SC Cambuur in het spoor van koploper FC Volendam. De Friese ploeg won gisteren de inhaalwedstrijd bij FC Emmen met 3-1. Circa duizend supporters van Cambuur waren naar Drenthe meegereisd. Met nog twee wedstrijden te spelen is de achterstand op FC Volendam twee punten. Cambuur heeft een slechter doelsaldo. (NRC)

Scheids ‘impotent’ na mishandeling trainer

Mombasa. Een Keniaanse arbiter claimt impotent te zijn geworden nadat hij door een trainer is mishandeld. Martin Wekesa eist daarom ruim 180.000 euro van de Keniaanse voetbalbond FKF. Wekesa floot vorig jaar een wedstrijd van de club Sparki Youth. Toen hij een speler met rood van het veld stuurde, kwam trainer Daudi Kajembe het veld inlopen en greep hem in het kruis. (Novum)