Kortkolom economie

EU waarschuwt VS voor protectionisme

Amsterdam De plannen van de Verenigde Staten om buitenlandse banken te dwingen meer buffers te hebben, is een bedreiging voor de globale regulatie en een „protectionistische reactie”. Dat schrijft eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) in een brief aan de voorzitter van de Federal Reserve, de centrale Amerikaanse bank. De Financial Times kreeg de brief onder ogen. In de brief waarschuwt Barnier dat de plannen – die„radicaal” afwijken van eerder beleid – internationaal economisch herstel kunnen hinderen. (NRC)

Boete voor Google in Duitsland

Amsterdam. Google heeft in Duitsland een boete gekregen van 145.000 euro voor het illegaal verzamelen van data. De gegevens werden per abuis van onbeveiligde wifinetwerken gehaald tijdens het maken van foto’s voor de kaartendienst van het bedrijf, Google Street View. De toezichthouder voor privacy in Hamburg die de boete oplegde stelt dat de hoogte van de boete „totaal inadequaat” is voor een grote multinational. De waakhond stelt dat Google heeft erkend e-mails, wachtwoorden, foto’s en chatgesprekken te hebben verzameld van 2008 tot 2010. De gegevens zijn inmiddels vernietigd, aldus Google. (Novum)

Goede omzet Arcadis door overnames

Amsterdam. Arcadis heeft in het eerste kwartaal hogere resultaten geboekt dankzij overnames en groei in de opkomende markten. Voor heel dit jaar is het advies- en ingenieursbureau optimistisch gestemd nu de orderportefeuille met 5 procent is gegroeid ten opzichte van eind 2012. Arcadis zag de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar met 2 procent stijgen van 592 naar 602 miljoen euro. Overnames droegen 7 procent bij aan de omzet. Autonoom boekte het bureau evenwel geen groei. (Novum)

Omzet CSM daalt door failliete klant

Amsterdam. De omzet van CSM is in het eerste kwartaal met 5,6 procent gedaald tot 180,5 miljoen euro. De daling werd onder meer veroorzaakt door wisselkoerseffecten. Ook het faillissement van Hostess, een van de grootste klanten van CSM-tak Caravan Ingredients, droeg bij aan de omzetdaling. Dat meldt het bedrijf vanmorgen. CSM maakte eerder dit jaar bekend de bakkerijactiviteiten te hebben verkocht, die het grootste deel van de omzet vormden. (Novum)

Krimpende markt, omzet TomTom daalt

Amsterdam. TomTom heeft in het eerste kwartaal een omzet geboekt van 202 miljoen euro, een daling van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Oorzaak voor het lagere resultaat is onder meer de krimpende markt voor losse navigatiekastjes in zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van TomTom, die vanmorgen werden gepresenteerd. De producent van navigatieapparatuur verloor vooral omzet in de consumentendivisie en de divisie die inbouwapparatuur produceert voor autofabrikanten. (Novum)