Kortkolom buitenland

Twee bisschoppen ontvoerd in Syrië

beiroet. Twee prominente Syrische bisschoppen die hadden gewaarschuwd voor het gevaar voor religieuze tolerantie dat uitgaat van de oorlog in Syrië tussen rebellen en het regime, zijn gisteren in de buurt van de noordelijke stad Aleppo ontvoerd. Volgens de Syrische staatsmedia zijn ze gekidnapt door „een terroristische groep”, zoals het Syrische regime de rebellen noemt. Maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging. Het gaat om de Syrisch orthodoxe en de Grieks orthodoxe aartsbisschoppen van Aleppo, Yohanna Ibrahim en Boulos Yazigi. Christenen maken ongeveer 10 procent van de bevolking uit. Een belangrijk deel van hen steunt het regime uit angst voor het aantreden van een fundamentalistisch sunnitisch bewind. (AFP, Reuters)

Zes doden schietpartij in Russisch Belgorod

Belgorod. Op klaarlichte dag zijn maandag in Belgorod, een middelgrote stad in Rusland aan de grens met Oekraïne, zes mensen op straat doodgeschoten. De verdachte dader, een 32-jarige Rus die door getuigen wordt omschreven als een ‘zwakkeling’, is voortvluchtig. Justitie heeft een beloning van 3 miljoen roebel (75.000 euro) uitgeloofd. (NRC).

Aanslag op Franse ambassade in Libië

tripoli. Twee Franse bewakers hebben vanochtend verwondingen opgelopen toen een bom ontplofte bij de Franse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli. De bom was verborgen in een geparkeerde auto. Na de ontploffing ontstond brand in het ambassadegebouw. Wie achter de aanslag zit, is niet bekend. De Franse steun voor de rebellen tegen het regime van Moammar Gaddafi in 2011 leverde Parijs destijds veel Libische lof op. (AP)

Nicaragua arresteert pedofiel uit Amerika

Managua. In Nicaragua is een Amerikaanse leraar gearresteerd die wordt verdacht van het maken van kinderporno, zo maakte de FBI gisteren bekend. De 31-jarige man nam vorig jaar de plaats in van Osama Bin Laden op de FBIlijst met tien meest gezochte misdadigers. Hij was sinds 2008 voortvluchtig nadat een collega ontuchtige foto’s van kinderen ontdekte op een camera van de school. De verdachte werd als extreem gevaarlijk gezien vanwege zijn vermeende handigheid met het lokken van kinderen. Hij zou in Nicaragua werk hebben gezocht als oppas of leraar. (AP)

Indiase voorvechter vrouwenrechten sterft

New Delhi. Een van India’s meest gerespecteerde voorvechters voor bescherming van vrouwen, homo’s en transseksuelen, Jagdish Sharan Verma, is gisteren op 80-jarige leeftijd overleden. Verma, die in 1998 met pensioen ging als voorzitter van het Hooggerechtshof stond bekend om zijn onkreukbaarheid en zijn kritiek op corruptie en ander moreel verval in India. Recentelijk verwierf hij te midden van de maatschappelijke protesten tegen een aantal verkrachtingszaken een heldenstatus door het uitbrengen van een vlijmscherp rapport over de noodzaak de politie te hervormen en seksueel misbruik van vrouwen te bestrijden. (NRC)