Kortkolom binnenland

Maagchirurg moet voor rechter komen

Amsterdam. Een voormalig maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen moet in juni voor de rechter komen wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een patiënt. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekend. De chirurg wordt ervan verdacht tijdens een operatie een gaasje te hebben achtergelaten in het lichaam. Tegen de chirurg waren in totaal zeventien aangiften gedaan, waarvan zes wegens dood door schuld. In zestien zaken is volgens het OM echter niet aan te tonen dat de arts „verwijtbaar onvoorzichtig” is geweest, of was er geen aantoonbaar causaal verband tussen zijn handelen en de dood of het letsel van de patiënt. (NRC)

Rutte assisteert bij dodelijk ongeluk

Den Haag. Gistermiddag overleed een 69-jarige fietsster uit Den Haag na een aanrijding met een vrachtwagen. Omstanders verleenden direct eerste hulp, maar de vrouw overleed ter plekke, liet de politie weten. Een van die omstanders was premier Mark Rutte, die toevallig in zijn dienstauto door de straat reed. Hij was niet de eerste die zich over de stervende vrouw ontfermde, maar hij heeft de hand van de vrouw vastgehouden en tegen haar gepraat, liet een woordvoerder van de premier weten. Rutte is daarna gehoord als getuige en heeft een verklaring afgelegd. De vrachtwagenchauffeur sloeg rechtsaf een straat in en heeft de fietser vermoedelijk niet gezien. (NRC)

Derde verdachte voor aanslag Waalre

Eindhoven. Een 49-jarige Eindhovenaar is vanochtend aangehouden op verdenking van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in juli. Hij is de derde persoon die ervan wordt verdacht een van de brandstichters te zijn. De man werd in zijn woning in Eindhoven aangehouden door een arrestatieteam, meldde de politie. Eerder werden al een 37-jarige man uit Sint-Michielsgestel en een 38-jarige man uit Eindhoven aangehouden voor de aanslag, waarbij een groot deel van het monumentale pand verloren ging. Zij zitten nog vast. (Novum)

OM heeft meer tijd nodig voor Badr Hari

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft meer tijd nodig in de zaak-Badr Hari. Volgende week stond eigenlijk een regiezitting gepland, maar die komt te vroeg. Dat liet het OM in Amsterdam gisteren weten. Er worden nog getuigen gehoord en een rapport van een deskundige is nog niet klaar. Hari wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten, waaronder de mishandeling van miljonair Koen Everink op dancefeest Sensation. (Novum)

Drukke ochtendspits door ongelukken

Amsterdam. De ochtendspits was vandaag twee keer zo druk als normaal na verschillende ongelukken met vrachtwagens. In totaal stond er rond half negen 345 kilometer file op de snelwegen, meldde de ANWB. Op de A4 lekte een vrachtwagen olie en op de A12 kwamen piepschuimplaten op de weg terecht. Op de A15 viel een grondboor van een vrachtwagen. (Novum)