kort

Zuiveringen

Politie Birma greep niet in bij rassenrellen

Amsterdam. - De politie hield zich vorige maand afzijdig toen boeddhisten in Meiktila moslims aanvielen. Dat blijkt uit een video-opname van de politie, die in handen is van de BBC. Op de opnames rennen bewoners naar hoger gelegen terrein. Een jongeman wordt naar een open veld geduwd waar hij met stokken wordt geslagen door twee mannen. Een derde hakt in op de jongeman met een zwaard, mogelijk met dodelijke afloop. Te zien is hoe de politie erbij staat en kijkt hoe het geweld zich voltrekt. Pas aan het einde van de video is te zien hoe de politie moslims begeleidt op hun vlucht. Bij het geweld in het hart van Birma vielen vorige maand 43 doden. Gevreesd wordt dat conflicten tussen boeddhisten en moslims zullen overslaan naar de grote steden. NRC

Huizenprijzen

Prijsdaling woningen lijkt af te vlakken

Amsterdam. - In maart 2013 waren koopwoningen gemiddeld 7 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat is een prijsdaling die minder was dan in februari: toen was het verschil met 2012 8,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In januari was het verschil met een jaar eerder nog iets groter: 9,6 procent. De afgelopen maand waren de huizen gemiddeld net zo duur als in augustus 2003. Er zijn in het eerste kwartaal van dit jaar minder woningen van eigenaar gewisseld dan vorig jaar. De daling was 3,6 procent, naar een aantal van 23.090. NRC

India

Tweede verdachte verkrachting gepakt

New Delhi. - De Indiase politie heeft een tweede verdachte van de verkrachting van een 5-jarig meisje gearresteerd. De verdachte werd duizend kilometer van New Delhi, in de deelstaat Bihar, aangehouden. Zaterdag werd in Bihar al een eerste verdachte opgepakt. Het vijfjarige meisje werd vorige week in New Delhi ontvoerd, verkracht, gemarteld en vervolgens twee dagen lang opgesloten. Ze werd gevonden door de buren. De verkrachting leidde tot felle protesten in New Delhi, tegen het lakse optreden van de politie. AP