kort

Delegates vote during the election of the new president of China during the 12th National People's Congress (NPC) in the Great Hall of the People in Beijing on March 14, 2013. Chinese Communist Party leader Xi Jinping was named president of the world's most populous country after a vote at its parliamentary meeting in Beijing. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Delegates vote during the election of the new president of China during the 12th National People's Congress (NPC) in the Great Hall of the People in Beijing on March 14, 2013. Chinese Communist Party leader Xi Jinping was named president of the world's most populous country after a vote at its parliamentary meeting in Beijing. AFP PHOTO/Mark RALSTON AFP

Verbod

Rode ster mag niet meer in Hongarije

boedapest. - Het Hongaarse parlement heeft met een overweldigende meerderheid een aangepast plan goedgekeurd om communistische symbolen te beperken, zoals de rode ster. Ook nazisymbolen als een swastika mogen niet meer. Een soortgelijke wet werd in februari nog ongrondwettig verklaard, omdat ze de vrijheid van meningsuiting zouden beperken. De aangepaste versie, waarin de symbolen verboden zijn als ze de orde en rust verstoren, is er nu wel doorheen, met 320 stemmen voor en 6 stemmen tegen. ap

Onderzoek

‘Kartelvorming bij chipfabrikanten’

Amsterdam. - De Europese Commissie heeft het vermoeden dat een aantal fabrikanten van computerchips ongeoorloofde prijsafspraken heeft gemaakt binnen de Europese Unie. De EC heeft de betreffende fabrikanten op de hoogte gesteld van dit vermoeden en gaat de kwestie onderzoeken. Om welke fabrikanten het gaat, heeft de EC niet prijsgegeven. De betrokken partijen krijgen nu de gelegenheid om zichzelf te verdedigen. Gesprekken met de fabrikanten zijn stopgezet, omdat er geen vooruitgang meer in zat. De gebruikelijke procedure bij vermoedens van kartelvorming wordt nu in gang gezet. nrc

Maagchirurg

Deels geen vervolging omstreden arts

Amsterdam. - De omstreden maagchirurg Nick Reijnen wordt niet vervolgd voor alle gevallen van verkeerd verlopen operaties in het Emmense Scheper Ziekenhuis. In zeker negen van de zeventien gevallen wordt er geen vervolging ingesteld. Dat heeft het Openbaar Ministerie in een brief aan nabestaanden en slachtoffers laten weten. Reijnen kan in deze zaken volgens het OM niet aansprakelijk worden gesteld voor blijvend lichamelijk letsel en of de dood van patiënten, tot teleurstelling van de nabestaanden. De chirurg werd al in oktober 2009 ontslagen. Hij werd tot nu toe verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijf patiënten. Hij nam te veel risico's bij maagverkleiningsoperaties, zo bleek uit eerder onderzoek. Novum