Knuffels en bejaardengym

Credit: Anna van Kooij
Credit: Anna van Kooij Anna van Kooij

GAAN // THEATER

NACHTPARADE HET MUZIEKTHEATER I.S.M. DOX theatergroepdox.nl vvvVV

Maike Rijkaard houdt van dansen. Ook nu ze de zestig is gepasseerd, laat ze nog graag ‘de billen schudden’, solo op het grote toneel van Het Muziektheater. Zij is een van de nachtelijke passanten in Nachtparade, een samenwerkingsproject van Theatergroep DOX met het Amsterdamse theater, dat zich nadrukkelijk tracht te profileren als het theater van en voor álle Amsterdammers.

Voor Nachtparade zijn, naast 17 DOX’ers, bijna 70 Amsterdamse theateramateurs ‘tussen 8 en 88’ opgetrommeld voor een optreden in de ‘ivoren toren’ aan het Waterlooplein, waar het publiek op een tribune op het toneel zit. Samen brengen ze de nacht tot leven. Van de schemering – hondenuitlaatspitsuur – via kinderbedtijd met levensgrote knuffeldieren, ‘talk radio’ met inbellers, uitgaansleven, zinloos geweld tot en met bejaardenochtendgymnastiek.

Het is een parade van ontroerende ontboezemingen van Amsterdammers op leeftijd. In grappige scènes bloeit de liefde op tussen hondenbezitters en leven jongeren zich uit tijdens een clubavond, met een vechtpartij tot gevolg. Een vroege voorbijganger zingt Shaffy’s ‘Het is stil in Amsterdam’.

Regisseurs Hildegard Draaijer en Marjan Barlage, en choreograaf Sassan Saghar Yaghmai hebben een vermakelijke collage gecreëerd. Dat zij schatplichtig zijn aan velen, zoals de keizerin van het Tanztheater, Pina Bausch, is geen enkel bezwaar. Zeker niet in de context van een community-artproject dat beoogt mensen te verleiden ook eens een theater van binnen te bekijken.