Kamer: uitleg Weekers over fraude Bulgaren

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) moet zich op korte termijn in de Tweede Kamer verantwoorden voor de toeslagenfraude door Bulgaren. De Kamer wil antwoord op de vraag waarom hij niet eerder heeft ingegrepen. Na een brief van de bewindsman volgt mogelijk nog deze week een debat.

Via RTL Nieuws werd gisteren duidelijk dat de Belastingdienst al bijna een jaar op de hoogte is van de grootschalige toeslagenfraude, die afgelopen weekeinde bekend werd. Inwoners van een dorpje in Bulgarije blijken massaal misbruik te maken van Nederlandse zorg- en huurtoeslagen. Zij wonen niet in Nederland.

„Wij willen weten wat de staatssecretaris wist en waarom wij niet eerder zijn geïnformeerd”, zegt Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks). „Je ziet dat Financiën een vlucht naar voren maakt door over de aanpak in de toekomst te spreken. Ik wil eerst de feiten op tafel, bijvoorbeeld een antwoord op de vraag hoe deze fraude zo eenvoudig gepleegd kon worden.” Bijna alle partijen zouden vanmiddag aandringen op een debat.

Vanochtend maakte de fiscale opsporingsdienst FIOD bekend dat twee mannen zijn aangehouden op verdenking van toeslagenfraude, valsheid in geschrift en witwassen. Zij zouden Bulgaren hebben ingeschreven op een fictief adres. Vervolgens vroegen de verdachten toeslagen aan.

Het is niet uitgesloten dat de zaak politieke gevolgen krijgt. Kernvraag is of Weekers eerder op de hoogte was, en zo niet, waarom niet. Financiën wilde vanochtend niet ingaan op de vraag of het klopt dat Weekers pas sinds kort op de hoogte is van de Bulgaarse toeslagenfraude.

Vorige week kwam een andere VVD-staatssecretaris, Fred Teeven, in problemen, na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Uiteindelijk kreeg Teeven het vertrouwen. Kritiek uit de Kamer richt zich ook op minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA). SP’er Paul Ulenbelt pleit bijvoorbeeld al langer voor een werkvergunning voor Bulgaren en Roemenen.

Commentaar: pagina 2