Kamer achter reddingspakket Cyprus

Een Kamermeerderheid kan instemmen met het definitieve reddingspakket voor Cyprus. Dat bleek vanavond tijdens een debat met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), schrijft persbureau Novum.

Hij zag zich verzekerd van de steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA. “Het is zeer pijnlijk voor Cyprus, maar in het belang van de eurozone”, zei Henk Nijboer (PvdA). Mark Harbers (VVD) stemde ook in met het pakket, maar niet van harte. Het is noodzakelijk om de stabiliteit in de euro te houden, zei hij.

De PVV uitte forse kritiek op het leningenpakket. Tony van Dijck wees erop dat de Cyprioten gemiddeld vermogender zijn dan Nederlanders. “Wie zijn wij om Cyprus te helpen? De arme helpt de rijke”, riep Van Dijck. “Nederland speelt voor omgekeerde Robin Hood.”

Cyprus werd een maand geleden te hulp geschoten door de andere zestien eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor tien miljard euro noodsteun moest het land beloven de twee grootste en meest noodlijdende banken aan te pakken.

De een na grootste, Laiki, wordt afgewikkeld, waarbij alle spaarders hun bedragen boven de ton kwijt zijn. Bij de grootste bank, Bank of Cyprus, is van de grote spaarders ook een flinke bijdrage gevraagd. Verder heeft het land hogere belastingen en privatiseringen moeten beloven. In eerste instantie werd de eigen bijdrage van Cyprus begroot op ongeveer zeven miljard euro. Inmiddels is dat opgelopen tot ongeveer dertien miljard euro.