Japanse dodenherdenking ergert China en Z-Korea

Ten minste 168 Japanse parlementariërs hebben vanmorgen de omstreden Yasukuni-tempel bezocht. Daar worden twee miljoen gesneuvelde militairen en burgers herdacht, onder wie 14 veroordeelde oorlogsmisdadigers. Het was de grootste parlementaire presentie sinds 1989.

Het bezoek leidde direct tot protesten vanuit Beijing. Het staatspersbureau Xinhua publiceerde een verklaring waarin werd gewaarschuwd dat dit „de toch al gespannen betrekkingen tussen Japan en zijn belangrijkste buren in Azië verder belast”.

Gisteren zegde de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se al een bezoek aan Japan af uit protest tegen het feit dat afgelopen weekeinde twee leden van de Japanse regering de Yasukuni-tempel hadden bezocht. Onder hen minister van Financiën Taro Aso. Premier Shinzo Abe ging niet in eigen persoon maar liet een denneboompje offeren om zijn respect aan de doden te bewijzen. Yun zou in Japan juist de onderlinge relaties komen bespreken en had er vooraf bij zijn gastheren op aangedrongen geen bezoeken aan de tempel te laten plaatsvinden vlak voor zijn komst. Aso wuifde kritiek vanmorgen weg. „Ik geloof niet dat het de betrekkingen van Japan met andere landen erg zal beïnvloeden”, zei hij.

Zo’n 80 Japanse nationalisten van de beweging Ganbare Nippon (Houd stand, Japan) voeren intussen vanmorgen met tien bootjes naar omstreden eilandjes in de Oost-Chinese Zee, die zowel Japan als China als hun territorium opeisen. De Japanners spreken van Senkaku-eilanden, de Chinezen van Diaoyu. Toen de Japanse kustwacht hen echter maande om te keren gaven de activisten aan die oproep gevolg. Ze zeiden een inventarisatie te willen maken van de visserijgronden om te bewijzen dat Japanse vissers hier heel goed hun brood kunnen verdienen. Vorig jaar leidde een soortgelijke expeditie, waarbij Japanse nationalisten op de eilandjes landden, tot heftige protestdemonstraties in Chinese steden. Daarbij liepen veel Japanse bedrijven forse schade op.

Volgens de Japanse kustwacht hadden bovendien acht Chinese patrouilleschepen de Japanse territoriale wateren geschonden. Hiertegen heeft Japan op zijn beurt geprotesteerd. (Reuters, AFP, AP)