Inval leger Irak in sunnitisch protestkamp, zeker 26 doden

Bij een aanval door het Iraakse leger op een kamp van sunnitische demonstranten, in de stad Hawijah bij Kirkuk, zijn vandaag volgens verschillende bronnen zeker 26 doden gevallen van wie 20 burgers. Sunnieten protesteren al maanden in verscheidene steden tegen wat ze zien als hun achterstelling door de overwegend shi’itische regering van premier Nouri al-Maliki. Het bloedbad in Hawijah zal naar verwachting tot een verdere escalatie van de protesten leiden.

Volgens de ministeries van Defensie en van Binnenlandse Zaken reageerde het leger op schoten vanuit het geïmproviseerde protestkamp in het centrum van Hawijah, 240 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. De ministeries meldden ook dat de doden militanten waren van het terreurnetwerk Al-Qaeda en van de verboden Ba’athpartij van Saddam Hussein, en aan de andere kant militairen. Maar leiders van het protest zeiden dat de demonstranten ongewapend waren toen het leger begon te schieten. De Iraakse autoriteiten hebben wel vaker anti-regimebetogers als aanhangers van Al-Qaeda of Saddam Hussein gebrandmerkt. In het protestkamp hielden honderden demonstranten al weken een zitstaking.

De sunnitische minderheid (20 procent van de bevolking) vindt dat ze sinds de val van Saddam Hussein na de Amerikaans-Britse invasie van 2003 wordt verwaarloosd door de shi’itische meerderheid (60 procent), die nu het bewind domineert. In sunnitische gebieden wordt wekelijks tegen de „sektarische agenda” van de shi’itische premier Maliki geprotesteerd die als toenemend autoritair wordt gezien. Bij legeroptreden waren al eerder enkele doden gevallen. Maliki controleert zelf de veiligheidsministeries Defensie en Binnenlandse Zaken.

Wegens deze protesten had de regering de regionale verkiezingen die zaterdag werden gehouden, in twee sunnitische provincies tot nader order uitgesteld, wat de woede nog had vergroot. De uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend. In de aanloop naar de verkiezingen werden tientallen mensen gedood, in meerderheid shi’ieten, bij aanslagen die aan sunnitische extremisten werden toegeschreven. (Reuters, AFP, AP)