Interview Twee jaar geleden ging het zo

Een terreurdreiging via Twitter:„Ik plan een terreuraanslag op mijn school, het stedelijk gymnasium Johan van Oldebarneveldt te Amersfoort, aankomende vrijdag 8:30 lokaal 45’.

Die tweet stuurde de toen 17-jarige Charlotte Bouwman op 15 februari 2011 om 21.03 uur. Een ‘grap’, bleek al snel uit tweets die daarop volgden. Ze wilde „slechte publiciteit” voor haar school. En ze gebruikte ironische hashtags als #hoiaivd.

Het mocht niet baten: binnen 24 uur stond de politie voor de deur. Bouwman werd gearresteerd op verdenking van bedreiging. Later stuurde de school een brief aan alle ouders waarin stond dat „er volgens ons nooit sprake is geweest van een reële dreiging”. De dag erna werd Bouwman weer vrijgelaten, haar rechtszaak werd uiteindelijk geseponeerd.

Het is nu twee jaar later. Hoe kijk je erop terug?

„Ik zou nooit meer zoiets doen. Ik ben ouder geworden. Ik kan beter de consequenties van mijn daden overzien. Jongeren gebruiken Twitter als chatbox, dat deed ik destijds ook. Ik realiseerde me niet dat anderen mijn teksten uit de context kunnen halen.”

Vind je het terecht dat je destijds hebt vastgezeten?

„Ik werd opgepakt om een voorbeeld te stellen. De politie behandelde mij totaal niet als gevaarlijk. De agenten spraken me vooral belerend toe. ‘Dat was een beetje dom, hè’, zeiden ze tegen me. Agenten vroegen of ik een boterham wilde. De aandacht was enorm: mijn school werd belaagd door camera’s. Ik was zelf vooral bang dat ik mijn school niet af mocht maken. Dat is uiteindelijk gewoon gelukt.”

Klopt het dat jij destijds aan de politie moest uitleggen wat een hashtag was?

„Ja dat klopt, maar dat moet je wel in perspectief zien. Twitter was toen net nieuw.”