Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ineens trekken Wilders en Le Pen wel samen op

Wilders en Le Pen werken aan een anti-Europese internationale, zo bleek gisteren. Voor Wilders niet zonder risico’s.

Partijleider Marine Le Pen van het Franse Front National komt later dit jaar op bezoek in Nederland, bevestigt Ludovic de Danne, een naaste medewerker van de Franse anti-immigratiepolitica.

PVV-leider Geert Wilders maakte gisteren bekend dat hij en Le Pen in Parijs spraken over samenwerking in de strijd tegen de Europese Unie. Voor Wilders, die het initiatief nam, is dit een verrassende - en riskante - verandering in zijn internationale opereren.

Voor Le Pen een logisch stap, laat De Danne weten. „Er zijn veel overeenkomsten in onze opvattingen over de euro en de Europese Unie.”

Twee weken terug presenteerde Le Pen een ‘appel aan de volkeren van Europa’ voor referenda in alle lidstaten over uittreding uit de EU. Ze zei een jaar voor de Europese Verkiezingen samenwerking te zoeken met geestverwanten elders in de EU.

Welke dat waren, wilde ze niet kwijt. Ze prees onder andere het succes van Beppe Grillo in Italië en de eurosceptici van de UK Independence Party in het Verenigd Koninkrijk.

Sinds de 44-jarige Le Pen in 2011 de leiding van het FN overnam van haar vader Jean-Marie, probeert ze de partij te ‘normaliseren’, zoals ze dat noemt. Le Pen heeft de liberale economische koers van haar vader geschrapt en ingeruild voor Frans protectionisme en bescherming van uitkeringsrechten van Fransen. Een op de drie Fransen gaf onlangs in een opiniepeiling aan zich te kunnen voorstellen op haar partij te stemmen. Skinheads worden bij partijbijeenkomsten geweerd en openlijk antisemitisme en relativering van de Jodenvervolging, een stokpaardje van haar vader, maken geen deel meer uit van het discours van de partij.

Toch raakte het Front National vorig jaar in joodse kring opnieuw in opspraak toen Le Pen het plan lanceerde om in Frankrijk in de publieke ruimte niet alleen islamitische sluiers, maar „in het kader van de gelijkheid” ook keppeltjes te verbieden.

„Ik vraag mijn joodse landgenoten deze kleine opoffering te maken”, zei ze in een interview.

Verontruste PVV’ers herinneren eraan dat Wilders in het verleden zijn veto uitsprak als partijgenoten banden met het FN of het Vlaams Belang wilden aanhalen. Zij noemen het standpunt van Le Pen over keppeltjes ,,onbestaanbaar’’, en spreken de vrees uit dat Wilders’ pro-Israelische achterban in opstand komt, zoals vorig jaar het PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven al deed.

Le Pen liet zich in het verleden ook kritisch uit over Wilders. „Ik ben veel minder radicaal dan Wilders!”, zei ze in 2011. „Wilders strijdt tegen religie. Voor hem is de islam niet te verenigen met democratie, maar ik geloof dat niet. (…) Ik geloof dat een grote meerderheid van de moslims voor democratie is.”

Binnen de PVV merken ze dat Wilders zich steeds ongemakkelijker voelt omdat hij in grote Haagse debatten vrijwel volledig wordt genegeerd. Tegelijk verbleekt zijn internationale profiel als anti-islamstrijder, dat een hoogtepunt beleefde na de publicatie van Fitna in 2008.

Zo flopte vorig jaar in de VS zijn boek Marked for Death. Hij trad zomer 2012 nog wel op bij een conferentie van conservatieven in Denver, waar hij het podium deelde met talrijke prominente Republikeinen. Maar presidentskandidaat Romney wilde niets van hem weten, terwijl de angst voor de islam, in elk geval tot de recente aanslagen in Boston, in de VS langzaam van de politieke agenda verdween.

Ook Wilders’ plannen voor een Amerikaanse tour, dit jaar, met Congreslid Michelle Bachmann, een Republikeinse uit de school van Sarah Palin, staan op de tocht. Bachmann is onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek en berichten van goed geïnformeerde journalisten in haar staat Minnesota suggereren dat zij binnenkort haar afscheid van de politiek zal aankondigen.

Verlegging naar politieke contacten op het Europese vasteland ligt voor Wilders kortom voor de hand. Ook de banden met het Vlaams Belang worden steeds beter. Marked for Death was in feite geschreven door de Vlaamse conservatieve intellectueel Paul Beliën, een medewerker van de PVV-fractie wiens echtgenote politiek actief is in het Vlaams Belang.

Internationale aandacht is bovendien onontbeerlijk voor Wilders’ zelfvertrouwen, zegt een oud-PVV-Kamerlid. „Geert heeft gewoon aandacht nodig.’’