Imtech schrapt 1300 banen waarvan 550 in Nederland

Foto ANP / Koen Suyk

Technisch dienstverlener Imtech schrapt dit jaar dertienhonderd banen, waarvan 550 in Nederland en 550 in Duitsland. De reorganisatie, die tachtig miljoen euro kost, moet ‘de capaciteit in lijn brengen met de marktomstandigheden’.

Dat maakte Imtech vanochtend bekend in een handelsupdate. Het verlies van arbeidsplaatsen is volgens topman Gerard van de Aast ‘bijzonder te betreuren maar helaas onvermijdelijk’. Imtech gaat nog in gesprek met de vakbonden en de ondernemingsraad over de ontslagplannen.

‘Lastig kwartaal achter de rug’

Van de Aast omschrijft het eerste kwartaal van het jaar in de handelsupdate als ‘lastig’, vooral in Nederland, Duitsland en Oost-Europa. In februari werd bekend dat bij de bouw van een pretpark in Polen fraude is gepleegd. Daarop is inmiddels 150 miljoen euro afgeschreven.

Ook bij de activiteiten in Duitsland werden malversaties geconstateerd. Daar zijn de afschrijvingen opgelopen tot 220 miljoen euro, zeventig miljoen euro meer dan eerder was verwacht. De onderzoeken in de twee landen bevinden zich in de afrondende fase, meldt Imtech vanochtend, maar kosten wel meer tijd. “Zorgvuldigheid is in dit proces belangrijker dan snelheid.”

Imtech maakt vanwege de problemen de jaarcijfers pas later bekend. De publicatie staat nu gepland voor begin juni. In de handelsupdate meldt Imtech wel alvast dat de orderportefeuille voor het bedrijf op peil is gebleven, op 6,4 miljard euro. Dat is gelijk aan aan de portefeuille eind vorig jaar.