Hoe een internetredactie reageert na ‘explosies in het Witte Huis’

Een tweet van persbureau AP waarin werd gezegd dat Obama bij twee explosies in het Witte Huis gewond was geraakt zorgde even voor flink wat rumoer. Nog geen drie minuten later bleek dat het account van het persbureau was gehackt. Een reconstructie van drie minuten brekend nieuws dat geen brekend nieuws bleek.

Screenshot van de bewuste tweet.

Een tweet van persbureau The Associated Press waarin werd gezegd dat Obama bij twee explosies in het Witte Huis gewond was geraakt zorgde even voor flink wat rumoer. Nog geen drie minuten later bleek dat het account van het persbureau was gehackt. Een reconstructie van drie minuten brekend nieuws dat geen brekend nieuws bleek.

19.07: Meerdere redacteuren springen op, ook elders in het gebouw horen we consternatie. Daar staat het, boven aan de twitterfeed: explosies in het Witte Huis, Obama gewond (zie de afbeelding boven dit artikel).

19.07: We vernieuwen ook de wires, de persnieuwsfeed waarin onder meer de berichten van persbureaus AP en Reuters binnenlopen. AP is toch één van de belangrijkste persbureaus en het vertrouwen daarin is groot. We zien het bericht daar nog niet verschijnen.

19.07: We zien de retweets van en de geschrokken reacties op de tweet van AP. Andere persbureaus volgen (nog) niet; de tweet blijft de enige bron.

19.08: We verdelen de taken: een van de redacteuren begint met een conceptbericht, een ander maakt het rode balkje boven aan de site, dat we gebruiken voor brekend nieuws.

19.08: Chef Peter van der Ploeg belt vanuit de trein en vraagt of we het gezien hebben. We zeggen dat we er al mee bezig zijn.

19.08: Nog steeds niets in de wires. Het begint te dagen dat het wellicht om een hack gaat. We hebben een kop en een eerste alinea klaarstaan, maar houden het bericht nog even achter.

19.09: Onze correspondent in de VS, Guus Valk, is in Washington. Hij heeft niets gemerkt.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het lijkt erop dat @AP gehackt is. In DC is niks van een explosie in het Witte Huis te merken. Wel even checken

19.10: Niet lang erna bevestigt een medewerker van AP het zelf: die tweet kwam niet van ons, er is niets aan de hand in het Witte Huis.

Twitter avatar SamHananelAP Sam Hananel Please Ignore AP Tweet on explosions, we’ve been hacked.

19.10: Het was dus inderdaad vals alarm. Het ‘brekend’-balkje zetten we weer uit.

19.10: Het Twitteraccount van AP wordt gesloten, om verdere verspreiding van het foutieve bericht te voorkomen. Bij elkaar heeft het allemaal nog geen drie minuten geduurd.

Wat was er nu aan de hand?

Toevallig geeft Witte Huis-woordvoerder Jay Carney op dat moment zijn wekelijkse persconferentie. Daar zegt hij dat het bericht “bogus” is en dat er met Obama niets aan de hand is.

De paniek maakt al snel plaats voor grappen, zoals deze, met een knipoog naar de overtrokken heksenjacht op de Bostondaders van de site Reddit:

Twitter avatar WaltHickey Walter Hickey Reddit has identified seven people as the White House bombers

Opvallend en wellicht ook een beetje verontrustend is hoe Wall Street reageert op de tweet. Kijk naar de enorme vrije val die de Dow Jones maakt wanneer de tweet online komt. Het laat zien hoezeer AP vertrouwd wordt als nieuwsbron:

De precieze oorzaak laat niet lang op zich wachten: de gehackte tweet kwam een uur nadat er een ‘bijzonder goed vermomde phishingmail’ binnenkwam bij het persbureau:

Twitter avatar MikeBakerAP Mike Baker The @AP hack came less than an hour after some of us received an impressively disguised phishing email.

Even later verschijnt er op het account van @AP_Mobile ook een bericht. Daarin eist de “Syrian Electronic Army” de hack op. Ook dit account wordt gesloten.

Inmiddels heeft AP alle Twitteraccounts gesloten om de veiligheid ervan te garanderen.

Twitter avatar AP_Politics AP Politics All, AP’s Twitter accounts will be suspended until we can be assured of their security. Do not respond to any news posted by these accounts.