Gefopte werknemer neemt wraak op foute directeur

Fun with Dick and Jane (Dean Parisot, 2005)RTL 7, 20.30 – 22.15 uur

Een dikdoenerige directeur, met verve gespeeld door Alec Baldwin, plukt zijn onderneming kaal tijdens een handel met voorkennis-actie en laat zijn werknemers berooid achter. Inclusief Dick (Jim Carrey), de loyale arbeidskracht die net weer een stapje op de sociale ladder had gezet en edelmoedig zijn vrouw Jane (Téa Leoni) aanbood haar baan maar op te zeggen; hij verdient nu immers genoeg voor twee.

Fun with Dick and Jane, een remake van de gelijknamige film uit 1977 met Jane Fonda en George Segal, ontleent het merendeel van zijn humor aan de neergang van dit WASP-koppel. Al hun huisraad moet worden verkocht, de televisie natuurlijk op het laatst.

Als de naar het buitenland gevluchte directeur weer terugkomt, wil Dick hem terugpakken. Dan begint de wraak en strijd voor gerechtigheid. De alle aantijgingen van fraude ontkennende manager gaat liever jagen in Texas dan een sociaal plan bedenken voor zijn voormalige werknemers: een weinig verhulde grap over het gedrag van Bush – de film stamt uit 2005 – in tijden van nood.

Fun with Dick and Jane maakt zich boos over frauduleuze bedrijven en corrupte multinationals, een nog steeds actueel thema. De scherpe satire op corporate America maakt van de film meer dan een plezierige komedie waarin Jim Carrey en Téa Leoni zich mogen uitleven in verbale en fysieke grappen.