Geen gezeur, gewoon dat Koningslied zingen

Nederland zingt gewoon het Koningslied op 30 april Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging besloten Het is een „retecommercieel goed lied” volgens Joop van den Ende

Drie vingers in de lucht, de W van ‘weer terug’: het Koningslied blijft. Het Nationaal Comité Inhuldiging maakte gisteravond bekend dat „na goed overleg” met de Nederlandse Publieke Omroep en componist John Ewbank is besloten aan het Koningslied vast te houden. „De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied”, zegt het comité in een verklaring. Verder zegt het comité alle kritiek te betreuren en veel waardering te hebben voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerkten.

Na een storm van kritiek was John Ewbank er afgelopen zaterdag „he-le-maal klaar mee”. Via zijn Facebookpagina liet hij weten het Koningslied terug te trekken.

Joop van den Ende, lid van het Nationaal Comité Inhuldiging, zei gisteravond in De Wereld Draait Door dat het lied helemaal niet teruggetrokken kon worden: „Het is publiek gemaakt. Het is dus publiek domein.”

Hij zei verder het „een retecommercieel goed lied” te vinden. „Als het binnen drie dagen op nummer 1 staat, dan is er een publiek voor.” Maar een lied dat íédereen mooi vindt, dat bestaat niet volgens Van den Ende: „Onze opdracht was: een lied met een tekst die van ons allemaal is. Ik denk dat we daarin doorgeschoten zijn.”

Door de ‘terugtrekking’ van het lied kwam het Nationaal Comité Inhuldiging voor een probleem te staan, want op 30 april zou het Koningslied tijdens het concert ‘Samen voor Oranje’ in Ahoy Rotterdam worden gezongen. Dat is opgelost, nu het weer officieel Koningslied is. Ook aan het oorspronkelijke plan om het nummer om 19.30 uur met een aantal bekende Nederlanders samen met publiek live voor het koningspaar te zingen, wordt niets veranderd. NRC