Fraudezaak Hoeness raakt Merkel

Duitsland windt zich op over de vermeende fiscale fraude van voorzitter Uli Hoeness van Bayern München. Ook Angela Merkel raakt betrokken.

Alleen de transfer van topspeler Mario Götze van Borussia Dortmund naar Bayern, voor 40 miljoen euro, krijgt meer aandacht in de Duitse voetbalpers. Verder zijn de media erg opgewonden over Bayern-voorzitter Uli Hoeness, die 20 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening zou hebben verzwegen voor de fiscus. Schandaalkrant Bild spreekt zelfs van een „beursverslaving” – Hoeness zou het geld dwangmatig beleggen. Bondskanselier Merkel heeft haar „teleurstelling” uitgesproken in de oud-topvoetballer.

Hoeness vertelde afgelopen week aan het Duitse weekblad Focus dat hij de autoriteiten op de hoogte heeft gesteld van een geheime Zwitserse bankrekening. Justitie heeft een onderzoek ingesteld. De 61-jarige Hoeness heeft laten weten vooralsnog niet aan opstappen te denken.

Hoeness is een publiek figuur in Duitsland. Als diepgaande middenvelder werd hij in 1974 wereldkampioen met West-Duitsland en won hij in die periode drie jaar op rij de Europa Cup 1 met Bayern. In 1979 werd hij manager bij de Beierse club, nadat een knieblessure zijn carrière voortijdig had beëindigd. Sinds vier jaar is hij voorzitter.

Opmerkelijk genoeg voert hij bij Bayern een heel gezond financieel beleid; anders dan veel andere topclubs in Europa is de Zuid-Duitse club nagenoeg schuldenvrij en geeft Hoeness niet meer geld uit dan er binnenkomt.

„Veel mensen in Duitsland zijn teleurgesteld in Hoeness en de bondskanselier is een van die mensen”, zei Merkels woordvoerder. Haar teleurstelling is volgens hem des te groter omdat Hoeness „symbool staat voor zo veel goeds”, bijvoorbeeld het steunen van pogingen om de integratie van immigranten te bevorderen.

De leiding van Bayern stelt alles in het werk de privéaffaire van de voorzitter niet het duel van vanavond tegen FC Barcelona, in de halve finales van de Champions League, te laten overschaduwen. Dat lijkt een kansloze missie. Lezers van Bild hekelen de Doppelmoral van Hoeness.

Ook de serieuze krant Frankfurter Allgemeine windt zich op – voornamelijk over de politieke banden tussen Hoeness en Merkel. De voorzitter van Bayern is gelieerd aan de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU. Zo heeft de CSU in het verleden geprobeerd Hoeness te werven als kandidaat voor de Beierse Landstag. En Merkel is geregeld op de tribunes te vinden, met Hoeness op de stoel naast haar. „Het geval Hoeness dreigt een geval Merkel te worden”, aldus de Frankfurter Allgemeine.