Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Franse homo’s mogen nu definitief trouwen en adopteren

Applaus in het parlement wanneer minister van Justitie Christiane Taubira (onder) spreekt.
Applaus in het parlement wanneer minister van Justitie Christiane Taubira (onder) spreekt. Foto Reuters/ Charles Platiau

Homostellen mogen in Frankrijk definitief trouwen en kinderen adopteren. Vanmiddag werd zoals verwacht ook tijdens een laatste stemming in het parlement met de wet op het homohuwelijk ingestemd. Deze tweede stemming was eigenlijk ook slechts een formaliteit. Eerder werd het wetvoorstel na een eerste stemming al goedgekeurd door beide kamers.

De wet werd met 331 stemmen voor en 225 tegen aangenomen. Frankrijk is nu het veertiende land ter wereld en het negende in Europa waar homo’s legaal mogen trouwen. Er moest vandaag alleen nog gestemd worden over 250 amendementen op de wet. Van deze aanvullingen was het recht voor homostellen om een kind de adopteren als ze getrouwd zijn de belangrijkste.

“Homostellen ontkurken champagne, kleine schermutselingen”

Vooralsnog is de sfeer buiten nog rustig, op enkele schermutselingen na. Dat zegt onze correspondent Peter Vermaas, die tussen de joelende menigtes buiten de Assemblée in Parijs staat.

“Er staan groepjes voor- en tegenstanders van de wet tegenover elkaar, maar vooralsnog schelden die elkaar alleen maar uit. Enkele homokoppels ontkurken de champagne. Comédienne Frigide Barjot, het gezicht van de demonstraties tegen de wet, heeft aangekondigd verder te willen protesteren.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Deze foto was door belast netwerk niet doorgekomen: champagne voor de Assemblée Nationale. http://t.co/U6i2UzGOkn

Homohuwelijk verkiezingsbelofte Hollande

Het is geen verrassing dat de wet er redelijk gemakkelijk doorheen is gekomen. De socialisten van president Francois Hollande hebben in alle lagen van de regering een meerderheid. Het legaliseren van het homohuwelijk was een verkiezingsbelofte van Hollande.

Eerste huwelijken mogelijk al in juni

De Franse minister van Justitie, Christiane Taubira, zei vandaag voor de stemming dat de eerste huwelijken al in juni zouden kunnen plaatsvinden. Dat meldt persbureau AP.

“Wij geloven dat de eerste huwelijken prachtig worden en dat ze voor vreugde zorgen en dat de mensen die er nu nog tegen zijn, overstag gaan wanneer ze zien hoe gelukkig de net getrouwde mensen en hun families zijn.”

Nieuwe protesten worden verwacht, politie staat gereed

De politie staat in Parijs met zo’n vierduizend agenten paraat met waterkanonnen, omdat er wederom felle protesten worden verwacht. Hoewel een (kleine) meerderheid van de Fransen voor het homohuwelijk is, hebben tegenstanders zich de afgelopen weken krachtig getoond. Meerdere grote demonstraties, veel groter dan die van voorstanders, vonden plaats en ontaardden in geweld. Daarnaast zijn enkele leden van de Nationale Assemblée bedreigd, onder wie een die gisteren een bombrief ontving, en is het geweld tegen homo’s in Frankrijk toegenomen. Volgens opiniepeilers is het aantal voorstanders de laatste tijd ook afgenomen.

Gisteren vond het recentste protest tegen het homohuwelijk plaats. Duizenden tegenstanders waren in Parijs op de been.