Forse winstdaling KPN, streep door dividend

KPN heeft moeite om marktaandeel te behouden in Nederland en Duitsland. Daardoor maakte de telecomprovider in het afgelopen kwartaal de helft minder winst (140 miljoen euro) dan in eerste kwartaal van 2012. Ook verloor KPN 8,8 procent van zijn omzet.

KPN maakte dit vanmorgen bekend. Dat is slecht nieuws aan de vooravond van een claimemissie die 3 miljard euro aan nieuw kapitaal moet opbrengen. KPN heeft dat geld dringend nodig om zijn schuldpositie te verbeteren; institutionele beleggers dreigen anders weg te lopen.

Voor KPN-topman Eelco Blok is het van cruciaal belang dat de grootste aandeelhouder, het Mexicaanse América Móvil, zich achter het plan heeft geschaard. Daardoor moeten andere beleggers wel mee.

Blok schrapt in 2013 en 2014 ook het dividend aan de beleggers (3 cent per aandeel). Dat scheelt 45 miljoen euro, een schijntje in verhouding tot KPN’s schuld van 12,5 miljard. Bloks verklaring: „Het zou raar zijn om eerst geld aan onze aandeelhouders te gaan vragen en ze dat aan het einde van het jaar weer terug te geven.”

Blok denkt dat de omzet in Nederland in 2014 „stabiliseert.” Maar de winst staat onder druk omdat het duur is klanten te winnen in de zeer concurrerende telecommarkt. Ook leveren mobiele bellers minder op omdat internet sms en gesprekken vervangt. KPN is ook meer geld kwijt aan kortingen en marketingacties.

De merkentrouw onder bellers is gering en zal nog kleiner worden als Nederland straks een vierde mobiele provider erbij heeft, in de vorm van Tele2. Dat bedrijf heeft echter meer tijd nodig om een snel 4G-netwerk uit te rollen. KPN biedt nu al wel 4G-dekking in de Randstad.

Deze verbetering van het mobiele net is volgens Blok een van de positieve punten van het afgelopen kwartaal, net als de groei van het aantal tv-klanten. KPN rekent zich nu met 1,8 miljoen tv-aansluitingen tot de tweede tv-provider van Nederland.

Kabelaar Ziggo blijft de grootste. Het ziet er naar uit dat Ziggo uiteindelijk samen met branchegenoot UPC KPN te lijf zal gaan.