En nu maar hopen dat het hierbij blijft

Imtech neemt „onvermijdelijke” en pijnlijke besluiten: 1.300 banen worden geschrapt, het onderzoek naar fraude gaat toch nog verder en het bedrijf stelt de jaarrekening opnieuw uit.

Mister Imtech zelf zag lange tijd het probleem niet. René van der Bruggen, de man die de technisch dienstverlener uit Gouda elf jaar leidde, bleef optimistisch. Ja, er was crisis in West-Europa, maar nee, daar had zijn bedrijf niet structureel last van. Hij hield vast aan zijn omzetdoelstelling: die zou in 2015 door de 8 miljard euro heen schieten. In 2011 was dat nog 5 miljard. „We liggen op schema.”

Maar het werd november en hij moest inbinden. Een kritisch analistenrapport, fraude in Polen en wanbetalende klanten in Duitsland – Van der Bruggens lievelingsmarkt – maakten van de beurslieveling een paria: de beurskoers halveerde. In februari werd Van der Bruggens val definitief. Hij werd met pensioen gestuurd; zijn opvolger Gerard van de Aast ging direct aan de slag om de crisis bedwingen. Imtech kampt, in de kern, met vijf problemen.

1 Duitsland. Nee hoor, in Duitsland is er niks aan de hand. Dat bezwoer Imtech toen een analist van ABN Amro afgelopen november schreef dat het bedrijf een debiteurenprobleem heeft in Duitsland. Klanten betalen hun rekeningen niet of te laat, schreef de analist, die verguisd werd. In februari moest Imtech toegeven dat analist Teun Teeuwisse gelijk had. De nieuwe topman Van de Aast kondigde aan 150 miljoen euro op Duitse projecten af te boeken. Vanochtend kwam daar nog eens 70 miljoen euro bovenop. „Ik denk dat het daarbij blijft”, zegt Van de Aast. Analist Teeuwisse is niet overtuigd. „Het onderzoek is nog niet afgerond. Er kan nog meer komen.”

2 Polen De grootste Imtech-order ooit. Zo werd de opdracht voor de bouw van een Pools avonturenpark jubelend aangekondigd. Begin februari moest Imtech aankondigen dat dat pretpark er voorlopig niet zou komen, vanwege „onregelmatigheden”. Fraude werd niet uitgesloten. Hoewel de gewezen topman Van der Bruggen herhaaldelijk benadrukte dat Imtech een „eenmalig probleem” had, moest er 150 miljoen worden afgeboekt. Ook dat onderzoek is nog niet afgerond.

3 De koers Beleggers hadden er minder ver-trouwen in dat het Poolse probleem eenmalig was. De dag dat het nieuws naar buiten kwam, kelderde het aandeel Imtech met bijna 48 procent: in één dag verdampte 890 miljoen euro aan beurswaarde. Beleggers kregen nog meer te verduren: Imtech gaat een emissie doen ter waarde van 500 miljoen euro, nodig om de schuldenlast terug te brengen. Vanochtend kreeg de koers alweer een deuk: min 7 procent. Op de aandeelhoudersvergadering eind juni heeft het bestuur een hoop uit te leggen.

4De reorganisatie Van de vele onaangename mededelingen die Van de Aast moest doen was die van vanochtend „de onaangenaamste”, laat hij telefonisch weten: hij gaat 1.300 banen schrappen. Dat is „noodzakelijk” wegens de „marktomstandigheden” in Nederland en „naweeën” van de problemen in Duitland. Afgelopen najaar kondigde Van der Bruggen ook al negenhonderd ontslagen aan, om de winst op peil te houden. Blijft het hier nu bij? „Ik hoop het wel”, zegt Van de Aast. En dan: „Ik denk het wel.”

5 De crisis Imtech heeft baat bij de crisis, zei Van der Bruggen vorige zomer nog. Ook daar komt topman Van de Aast nu op terug. „We hebben zeker last van de crisis.” Het installatiebedrijf heeft bijvoorbeeld last van de slechte kantorenmarkt. Al benadrukt hij dat het orderboek met 6,4 miljard euro goed vol zit. „Er zijn dingen die wél goed gaan.”