Doodstraf mogelijk na bom Boston

De 19-jarige verdachte van de bomaanslagen in Boston, Dzhokhar Tsarnaev, is gisteren in zijn ziekenhuisbed ondervraagd en formeel aangeklaagd voor het gebruiken van een massavernietigingswapen. Bij de aanslag vorige week maandag kwamen drie mensen om het leven en raakten ruim 180 mensen gewond.

Tsarnaev wordt niet als vijandelijke strijder vervolgd en hij zal daarom niet voor een militair tribunaal worden berecht. Hij behoudt de rechten die hij als Amerikaans staatsburger bezit. Wel maakt hij kans op de doodstraf omdat hij voor een federale rechtbank moet verschijnen. In de staat Massachusetts, waar Boston ligt, is de doodstraf afgeschaft.

Tsarnaev, wiens broer en medeverdachte Tamerlan (26) eind vorige week omkwam tijdens de klopjacht op de daders, reageerde in schrift op de aanklacht. Hij heeft moeite met praten door een kogelwond aan zijn keel. Volgens de aanklacht plaatsten de broers, etnische Tsjetsjenen die in Amerika woonden, twee rugzakken bij de finish van de marathon van Boston met zelfgemaakte bommen gevuld met spijkers en kogellagers.

Volgens The New York Times heeft Tsarnaev de aanslag bekend en heeft hij gezegd dat ze op eigen houtje opereerden. Zijn broer zou het brein achter de aanslag zijn.

Functionarissen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten worden vandaag in het Congres ondervraagd over mogelijke fouten. Tamerlan Tsarnaev was door de Russen aangewezen als een mogelijke islamitische radicaal en werd twee jaar geleden door de FBI ondervraagd. Maar de FBI liet hem weer gaan. (AP, Reuters)