'De W is van Willempie'

Alsof er niets gebeurd is, beleefde dit volk gisteravond de miraculeuze wedergeboorte van het Koningslied. Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) liet weten dat we gewoon met zijn allen dat lied gaan zingen op 30 april, ondanks de storm van kritiek van dit weekeinde en ondanks het feit dat de getergde componist John Ewbank het lied zaterdag had teruggetrokken.

Sterker nog, comitélid Joop van den Ende ontkende gisteravond in tv-programma De wereld draait door dat Ewbank het ‘aangeschoten lied’ had teruggetrokken. Volgens de producent kán een componist zijn gepubliceerde werk niet intrekken: „Het is publiek gemaakt. Het is dus publiek domein.”

Ewbank componeerde het lied in opdracht van het comité. Van den Ende zei dat Ewbank niets te verwijten valt, maar dat het comité de makers van het lied te zeer hadden belast met een programma van eisen: „Onze opdracht was: een lied met een tekst die van ons allemaal is. Ik denk dat we daarin doorgeschoten zijn.” Volgens hem kwam de omstreden passage ‘De W van Willem’ ook van het comité. Hoewel het comité dus het boetekleed aantrekt, blijft het tegelijkertijd volhouden dat het een goed lied is. Volgens Van den Ende kan het lied ook niet slecht zijn omdat het op nummer 1 staat in de top-10 van online gekochte liedjes.

André van Duin heeft vannacht een alternatief Koningslied in elkaar gedraaid. Hij combineert daarin zijn versie van Oranje boven met zijn oude hit Willempie (1976). Dat lied gaat over een zwakbegaafde jongen die op straat steeds wordt begroet door mensen die hij niet kent: „Hé, Willempie!” Terwijl hij eigenlijk Wim heet.