De Octopussy

Ze zijn er in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede en Wieringerwerf – sauna’s waar mannen andere mannen ontmoeten en waar alles te vinden is: ontspanning, opwinding en hele kleine handdoekjes. Dit zijn niet zomaar plekken waar men zich ’s middags even stoïcijns komt afdouchen. Dit zijn doolhoven en waterpaleizen, achter elk beslagen saunaglas een

Ze zijn er in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede en Wieringerwerf – sauna’s waar mannen andere mannen ontmoeten en waar alles te vinden is: ontspanning, opwinding en hele kleine handdoekjes. Dit zijn niet zomaar plekken waar men zich ’s middags even stoïcijns komt afdouchen. Dit zijn doolhoven en waterpaleizen, achter elk beslagen saunaglas een avontuur dat lonkt, vaak toegankelijk tot vroeg in de ochtend zodat je een dansavond kan besluiten in de dampende gangen, op zoek naar een happy end. Er is alleen één probleem: deze sauna’s zijn exclusief voor mannen. Vrouwen komen er niet in. En er bestaat niet één sauna die zich speciaal op vrouwen richt.

Het gebied tussen hardcore lesbisch en fulltime hetero is bij vrouwen vaak veel vloeiender

Jarenlang heb ik met groeiende jaloezie en afgunst aangehoord hoe mijn homovrienden verhalen vertelden over hun broeierige, nachtelijke escapades. En ik begon me af te vragen: waarom dit onrecht? Waarom hebben mannen een monopolie op de combinatie sensatie & dennengeur? Waarom is er niet gewoon zo’n plek voor vrouwen? Een plek waar je op expeditie kunt, niet wetende wat je zal doen of aantreffen – misschien eindig je kletsend in een zwembad, misschien heb je de avond van je leven in een tweepersoonsstoomhokje – als een soort Indiana Jones, maar dan op vrolijke badslippers? En zo ontstond het idee van De Octopussy – uiteraard vernoemd naar het verleidelijke Bondpersonage. Het is een ode aan wat vrouwen onderling zo bijzonder maakt: intimiteit. Ja, we kunnen roddelen en konkelen en complimentjes maken als: ‘Nee joh, dat vormeloze past juist goed bij jou’, maar de ongedwongen intimiteit die er tussen vrouwen kan heersen, is groots. Geheimen delen, vriendinnen die elkaars kleren dragen, samen douchen en natuurlijk ook: I kissed a girl and I liked it. Het gebied tussen hardcore lesbisch en fulltime hetero is bij vrouwen vaak veel vloeiender dan bij mannen. Er bestaan weekendbi’s en lipglosslesbiennes en vriendinnen die elkaar op met wodka-tonic overgoten avonden voor zo’n tweeënhalf uur vurig de liefde verklaren.

En De Octopussy wordt een vrouwensauna waar alles mag en niets moet. Het Amsterdamse, sexy antwoord op de hammam: je kan urenlang over je vervelende baas praten in het bubbelbad, elkaars haar wassen in de regendouches of tongen in een sauna. Er komt een groot gemeenschappelijk gedeelte met zwembad en bubbelbaden, waar de bar is en waar een stel massagetafels staan. Daar is ook de waterval, de prachtige, bruisende, eeuwig stromende waterval (ik moet nog even achter de mogelijkheden voor een duurzame waterval aan. En kijken hoe groot het risico op legionella eigenlijk is) en wie zich op een avond bijzonder avontuurlijk voelt: achter de waterval bevindt zich het gedeelte met de één-op-éénhokjes, schommels en waterbedden.

Iedereen is welkom. Behalve mannen natuurlijk. Overigens: ik zoek nog een locatie, investeerders en een persoon die weet hoe je een indoorwaterval kan maken. Iemand interesse?