De curators van de games

Terwijl de natie zich bekommert om een lied voor de koning, zijn verstokte verzamelaars bezig met nog iets veel belangrijkers: de vrijmarkt op Koninginnedag.

Deze dagen worden zolders, schuren en opbergkasten uitgeplozen, op zoek naar spullen om te verkopen. En tussen al die spullen zitten ongetwijfeld oude spelcomputers. En spelcartridges, handleidingen en controllers.

Voor verzamelende gamers is de vrijmarkt een belangrijk moment. Nederlandse bibliotheken, musea en universiteiten conserveren niet structureel gamehardware en -software. En dus is het aan de hamsterende liefhebber om belangrijke historische artefacten te verzamelen en zo goed mogelijk te bewaren. Want elke dag weer gaat een deel van de gamegeschiedenis verloren als diezelfde zolders, schuren en opbergkasten uitgemest worden en schijnbaar waardeloze spelletjes en toebehoren bij het afval belanden.

Schijnbaar, want voor de oplettende vrijmarkthandelaar is er nog geld te verdienen ook. De kans is klein, maar het kan zijn dat je de Sega Genesis tegenkomt, ongebruikt in zijn originele doos. Meteen kopen, het ding is minstens 2.000 euro waard. Hetzelfde geldt voor games. Losse games leveren niet altijd wat op, maar ongeopende doosjes zijn hun gewicht in goud waard. Een verzegeld doosje met daarin Super Mario Bros 2? Wederom 2.000 euro.

De truc zit hem in het vinden van ongeopend materiaal, games in puntgave conditie of games waar er maar een paar van verkocht zijn. En altijd even op eBay kijken als je ergens op een kleedje een ongeopend doosje spot.