Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De ‘collectie Hermans’ zoekt nieuwe eigenaar

Een kleine 200 typemachines, een complete werkkamer. Sinds gisteren heeft ‘de collectie Hermans’ een nieuw onderkomen in De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Daar is de collectie vanaf vandaag te bezichtigen én te adopteren. De ‘collectie Hermans’, waaraan ook de rode elektrische IBM-schrijfmachine toebehoort waarop Hermans de laatste 25 jaar van zijn leven schreef, stond van

Aanstaande koning Willem Alexander kijkt samen met Ruprecht Hermans, zoon van de overleden schrijver Willem Frederik Hermans, in het eerste deel van van de Volledige Werken van W.F. Hermans/ ANP PHOTO/MARCEL ANTONISSE

Een kleine 200 typemachines, een complete werkkamer. Sinds gisteren heeft ‘de collectie Hermans’ een nieuw onderkomen in De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Daar is de collectie vanaf vandaag te bezichtigen én te adopteren.

De ‘collectie Hermans’, waaraan ook de rode elektrische IBM-schrijfmachine toebehoort waarop Hermans de laatste 25 jaar van zijn leven schreef, stond van 1995 - Hermans’ sterfjaar - tot 2011 in het Tilburgse schrift- en schrijfmachinemuseum Scryption. Na het faillissement van dat museum in 2011 ging de voltallige collectie, samen met het Hermanserfgoed, terug naar de fraters van Tilburg. Zij hadden in de loop der jaren de collectie van Scryption bij elkaar verzameld.

Maar de fraters gaven recentelijk aan voor de collectie geen plek meer te hebben. Zo kwam de collectie, met de complete werkkamer en typemachineverzameling van een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs, in het bezit van de ondernemers Kathy Marchand, Dieuwertje Wijsmuller, Jolande Otten. Vanuit de overname van de collectie ontsproot hun stichting Onterfd Erfgoed, een organisatie die voor objecten, waaronder cultureel erfgoed, een nieuwe eigenaar probeert te vinden.

Of de collectie, die een taxatiewaarde heeft van 10.ooo euro, bijeen zal blijven moet volgens Marchand nog blijken:

“Het wordt een moeilijk verhaal, denk ik. We hebben de zoon van Hermans gevraagd of hij het erg vindt als de collectie van zijn vader uit elkaar valt. Dat is niet zo.”

Marchand geeft aan al meerdere partijen benaderd te hebben, waaronder het Letterkundig Museum in Den Haag, het Haagse boekenmuseum Meermanno en het W.F. Hermansinstituut. Of een van de instelling de collectie gaat krijgen kan Marchand niet zeggen:

‘Wij weten niet of deze instellingen in staat zijn om de collectie in zijn geheel te huisvesten. Daarom willen wij aan een breed publiek gaan vragen waar de collectie het beste onderdak kan vinden.’

Samen met de Rotterdamse Willem de Kooning Academie gaat stichting Onterfd Erfgoed een prijsvraag uitschrijven. Winnaar wordt de persoon die het beste bestemmingplan heeft voor werkkamer en typemachines. Deze persoon mag vervolgens de collectie voor een bedrag van 5.500 euro overnemen.