‘Politie heeft dader van dreiging in Leiden waarschijnlijk in vizier’

Politieagenten gisteren voor het ROC in Leiden. Vandaag zijn de scholen weer open, maar zijn er wel agenten aanwezig uit voorzorg.
Politieagenten gisteren voor het ROC in Leiden. Vandaag zijn de scholen weer open, maar zijn er wel agenten aanwezig uit voorzorg. Foto ANP/Jerry Lampen

De politie heeft waarschijnlijk de identiteit achterhaald van de persoon die op internet dreigde met een schietpartij op een school in Leiden, zo verklaart de Leidse burgemeester Lenferink volgens de NOS.

Volgens Lenferink is het bericht zeer waarschijnlijk verstuurd vanuit Costa Rica. In het originele bedreigende bericht op 4chan wordt echter vermeld dat er een proxy is gebruikt. Het IP-adres van het originele bericht zou dan verwijzen naar een computer ergens ter wereld waardoor de werkelijke locatie van de dader moeilijk te achterhalen is.

De tekst uit het originele bericht:

“Morgen schiet ik mijn leraar neer en zo veel studenten als ik kan. Het zal op het journaal komen morgen. Het is een school in een Nederlandse stad genaamd Leiden. Voor meer bewijs: ik ga een 9mm Colt Defender gebruiken. Ik heb een briefje bij me wanneer ik de school binnenga waarop staat uitgelegd waarom ik dit deed. Als de boodschap op het briefje niet wordt gepubliceerd, zal een vriend van me deze een dag later op 4chan zetten. Oh, en ik gebruik een proxy; de politie gaat me niet voor morgen vinden.”

De jongen die verdacht werd in de zaak en is opgepakt heeft waarschijnlijk weinig met de zaak te maken, aldus de burgemeester. Deze verdachte is zondag al aangehouden.

De Leidse scholen bleven gisteren dicht in verband met de dreiging van een schietpartij. Iemand had zondag op internet aangekondigd een leraar in Leiden en ‘zo veel mogelijk leerlingen’ neer te schieten. Omdat hij geen school noemde, besloten de autoriteiten alle middelbare en mbo-scholen uit voorzorg dicht te houden.

Dreiging afgeschaald, scholen open maar wel bewaakt

De scholen in Leiden zijn vandaag weer open, zo heeft de gemeente gisteravond na overleg met de scholen besloten. Experts hebben het dreigement bekeken, en het dreigniveau van het bericht afgeschaald omdat er geen exacte locatie is genoemd, zo legde burgemeester Lenferink in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen uit:

“Wat in het bericht duidelijk ontbreekt, is dat in andere gevallen er altijd een concrete school is aangewezen. Daarnaast valt ook altijd duidelijk te lezen waarom de dader zo boos is en wat de aanleiding is voor zijn actie. Daar is in de brief allemaal niets over te lezen.”

Wel blijft nog de hele dag politie op de scholen aanwezig uit voorzorg. Volgens Lenferink durft geen van de experts hem te garanderen dat het bericht absoluut niet serieus te nemen is.