CBS: huishoudens geven opnieuw minder uit

Consumenten gaven minder uit aan schoenen.
Consumenten gaven minder uit aan schoenen. Foto ANP / Koen van Weel

Huishoudens gaven in februari weer minder uit dan dezelfde maand in 2012. In deze maand is 2,2 procent minder aan goederen en diensten besteed dan vorig jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. De bestedingen liggen hiermee iets hoger dan in januari, toen consumenten 2,3 procent minder uitgaven.

Aan alle goederen en diensten is in februari minder uitgegeven. Vooral auto’s, huishoudelijke artikelen en schoenen zijn minder aangeschaft. Aan voedings- en genotmiddelen is 0,3 procent minder uitgegeven. Uitgaven aan overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, krompen met 5,8 procent. Aan diensten werd 0,6 procent minder besteed.

Consumenten zijn iets positiever deze maand

Vrijdag bleek wel dat consumenten afgelopen maand iets meer koopgraag en minder somber waren dan in maart over het economisch klimaat voor de komende twaalf maanden en hun eigen financiële situatie. Maar men vindt het nog steeds geen goede tijd voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies.