Bewakers Franse ambassade in Tripoli gewond na bomaanslag

De Franse ambassade na de explosie voordat brandweerlieden arriveerden.
De Franse ambassade na de explosie voordat brandweerlieden arriveerden. Foto Twitter/@EH4b10

Na een grote explosie bij de Franse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli rond tien voor zeven vanochtend zijn zeker twee bewakers zwaargewond geraakt. Waarschijnlijk ontplofte een autobom, verklaart een woordvoerder van lokale autoriteiten tegenover persbureau Reuters.

Het ambassadegebouw is zwaar beschadigd en twee auto’s vlogen in brand volgens de woordvoerder. Een getuige maakte foto’s van de ambassade na de explosie:

Twitter avatar Eh4b10 Ehab ايهاب #fire fighters at the scene of car bomb at #french #embassy putting out flames from explosion http://t.co/LNb77Zi8PD
Twitter avatar Eh4b10 Ehab ايهاب A member of staff from #french #embassy arriving to asses damage and attend to wounded personnel #tripoli #libya http://t.co/x6S4CiTCtA

In een reactie zei de Franse president François Hollande dat de bom een aanslag is op “alle landen in de internationale gemeenschap die strijden tegen het terrorisme”:

“Frankrijk verwacht dat de Libische autoriteiten volledig licht werpen op deze onacceptabele daad, opdat de daders achterhaald en bestraft kunnen worden”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, heeft in een reactie tegenover persbureau AFP laten weten dat “Frankrijk deze aanslag in de krachtigste bewoordingen veroordeelt”:

“Samen met de Libische autoriteiten zal de Franse overheid er alles aan doen om te achterhalen wie de daders zijn van deze gruwelijke daad.”

Het is de eerste aanslag op een ambassadegebouw in Tripoli sinds de omverwerping van het regime van kolonel Gaddafi die ruim twee jaar geleden begon. In september vorig jaar vond een aanslag plaats op de ambassadeur van de Verenigde Staten in Libië, Chris Stevens. Samen met drie andere ambassademedewerkers kwam hij om het leven bij een raketaanval in Benghazi. Deze aanval zou een protest zijn tegen de anti-islamfilm De onschuld van de moslims.