Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘AIVD stopt bepaalde onderzoeken wegens geldgebrek’

De AIVD wil bepaalde onderzoeken gaan overdragen aan de nationale politie.
De AIVD wil bepaalde onderzoeken gaan overdragen aan de nationale politie. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat bepaalde onderzoeken naar terrorisme staken uit geldgebrek. Zo wordt onder andere onderzoek naar de Koerdische beweging PKK op een laag pitje gezet,meldt De Telegraaf vandaag.

Vanmiddag presenteert minister Plasterk van Binnenlandse Zaken het jaarverslag van de AIVD. In het verslag zou staan dat de dienst voor ingrijpende strategische keuzes staat. De dienst moet structureel zeventig miljoen euro bezuinigen op het budget van 195 miljoen vanaf 2018. In een brief aan de Kamer schreef de minister eerder dat de AIVD te klein is om aan alle dreigingen aandacht te besteden.

Radicalisering van moslims blijft onderzoek

De AIVD bekijkt volgens de krant daarom welke onderzoeken op het gebied van radicalisme en extremisme kunnen worden overgedragen aan de regionale inlichtingendiensten van de nationale politie. De vrijgekomen capaciteit wil de AIVD inzetten op het onderscheppen van islamitische extremisten.

Het onderzoek naar jihadistisch-terroristische aanslagen en de radicalisering van Nederlandse moslims blijft een belangrijk onderwerp. Ook blijft de AIVD onderzoek doen naar antifascisten, gewelddadige anarchisten, dierenrechtenextremisten, en extremisten die zich verzetten tegen het asiel- en vreemdelingenbeleid.