Acht cijferfeitjes over de halve finales van de Champions League

Vanavond om 20:45 begint Bayern München – Barcelona, de eerste halve finale van de Champions League. Morgen treffen weer een Duitse en een Spaanse club elkaar: Borussia Dortmund en Real Madrid. Als voorbeschouwing: acht getallen die iets zeggen over wat ons te wachten staat.

Niet één, Gerard Pique van Barcelona, maar acht getallen die iets te maken hebben met de halve finales van de Champions League.
Niet één, Gerard Pique van Barcelona, maar acht getallen die iets te maken hebben met de halve finales van de Champions League. Foto EPA / Andreas Gebert

Vanavond om 20:45 begint Borussia Dortmund - Real Madrid, de tweede halve finale van de Champions League. Gisteren stonden ook een Duitse en een Spaanse club tegenover elkaar: Bayern München - Barcelona (4-0). Als voorbeschouwing: acht getallen die iets zeggen over wat ons te wachten staat.

1. Eén. Dat is het aantal keer dat Barcelona van Bayern tot gisteren wist te winnen tijdens de zes laatste onderlinge duels. Bayern won drie keer en twee keer werd het een gelijkspel. (De hashtag voor vanavond is trouwens #fcbfcb.)

2. Twee. Dat is het aantal Champions Leagues dat Barcelona won onder trainer ‘Pep’ Guardiola, in 2009 en 2011. Hij vertrok aan het eind van vorig seizoen voor een ‘sabbatical’ en gaat vanaf volgend seizoen aan de slag voor… Bayern. Bij de wedstrijd tussen de twee clubs vanavond, in München, zal hij niet aanwezig zijn. Zijn kinderen moeten hun school in New York nog afmaken en zelf is hij hard bezig met het leren van de Duitse taal.

3. Drie. Dat is, ongeveer, het aantal euro’s dat je bij de gokkantoren voor elke ingezette euro krijgt als FC Barcelona, Real Madrid of Bayern München het toernooi wint. Borussia Dortmund, de vierde halvefinalist, wordt gezien als de minst waarschijnlijke winnaar: je verzes- of zevenvoudigt je inzet als je goed voorspelt dat zij op 25 mei op Wembley de ‘cup met de grote oren’ binnenhalen.

4. Vier. Dat is het aantal films waar je op de andere netten uit kunt kiezen als je het voetbal wil ontlopen. Veronica zendt Surrogates uit (2009, gemiddeld cijfer op Imdb.com een 6,2), RTL7 Fun With Dick and Jane (2005, een 6,0), NET5 A Cinderella Story (2004, een 5,6) en RTL8 The Other Boleyn Girl (2008, een 6,7). Alle vier de films beginnen om 20:30 uur.

5. Zes. Dat is het aantal spelers dat de terugwedstrijd (volgende week) mist bij een gele kaart vanavond. Voor Barcelona geldt dat voor Pique, Alba en Song. Bij Bayern zijn Lahm, Dante en Luiz Gustavo dichtbij een schorsing.

6. 142. Dat is het aantal doelpunten dat Barcelona dit seizoen al maakte. Daar waren 52 wedstrijden voor nodig: een gemiddelde van 2,73 per wedstrijd. Bayern maakte 130 goals in 46 duels, een gemiddelde van 2,82. Zo bekeken lijkt de kans klein dat het vanavond bloedeloos 0-0 wordt.

7. 37 miljoen. Dat is wat Bayern München betaalt voor middenvelder Mario Götze, die van - jawel - Borussia Dortmund komt. Als de twee Duitse clubs allebei de finale halen, staat Götze in de finale dus tegenover zijn toekomstige werkgever.

8. 603 miljoen. Dat is volgens transfermarkt.de de totale marktwaarde van de selectie van Barcelona in miljoenen euro’s. Messi is, uiteraard, met 120 miljoen euro de duurste speler. Real Madrid wordt geschat op 595 miljoen, Bayern op 431 en Dortmund op 254 miljoen.