Aangehouden verdachte bedreiging Leiden weer vrijgelaten

Politie voor het ROC in Leiden. De scholen gingen weer open na een dag gesloten geweest te zijn vanwege een dreigement.
Politie voor het ROC in Leiden. De scholen gingen weer open na een dag gesloten geweest te zijn vanwege een dreigement. Foto ANP/Phil Nijhuis

De ex-scholier van The British School die zondag is opgepakt in verband met de dreiging van een schietpartij in Leiden is weer vrijgelaten en wordt niet langer verdacht, zo meldt de politie. Die meldde eerder vanochtend dat de identiteit van de dader waarschijnlijk is achterhaald.

De opgepakte verdachte wist mogelijk van de plaatsing van het bericht op de Amerikaanse forumsite 4chan, maar er is geen bewijs gevonden voor zijn betrokkenheid bij de dreiging. Burgemeester Lenferink van Leiden zei eerder vanochtend dat de kans klein is dat hij iets met het dreigement te maken heeft.

Bericht komt volgens burgemeester waarschijnlijk uit Costa Rica

Volgens Lenferink is het bericht zeer waarschijnlijk verstuurd vanuit Costa Rica. In het originele bedreigende bericht op 4chan wordt echter vermeld dat er een proxy is gebruikt. Het IP-adres van het originele bericht zou dan verwijzen naar een computer ergens ter wereld waardoor de werkelijke locatie van de dader moeilijk te achterhalen is.

De tekst uit het originele bericht:

“Morgen schiet ik mijn leraar neer en zo veel studenten als ik kan. Het zal op het journaal komen morgen. Het is een school in een Nederlandse stad genaamd Leiden. Voor meer bewijs: ik ga een 9mm Colt Defender gebruiken. Ik heb een briefje bij me wanneer ik de school binnenga waarop staat uitgelegd waarom ik dit deed. Als de boodschap op het briefje niet wordt gepubliceerd, zal een vriend van me deze een dag later op 4chan zetten. Oh, en ik gebruik een proxy; de politie gaat me niet voor morgen vinden.”

Alles scholen vandaag weer open

De Leidse scholen bleven gisteren dicht in verband met de dreiging. Iemand had zondag op internet aangekondigd een leraar in Leiden en ‘zo veel mogelijk leerlingen’ neer te schieten. Omdat hij geen school noemde, besloten de autoriteiten alle middelbare en mbo-scholen uit voorzorg dicht te houden. Vandaag zijn die weer open, maar is op alle scholen politie aanwezig.