Wat wordt ons Koningslied-alternatief? Wel spannend, maar toch ook fijn

De alternatieven voor het Koningslied.
De alternatieven voor het Koningslied. Foto's YouTube / ANP

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst komt er vandaag een oplossing voor de leemte die John Ewbank achterliet door het Koningslied terug te trekken. Een ander liedje? Van Vliet, Roelvink, die Utrechtse studenten? Er zijn inmiddels al heel wat alternatieven. We lopen ze even langs.

Paul van Vliet - Oranje de kleur van mijn hart

De Haagse cabaretier en zanger heeft een goed passende tekst geschreven, refererend aan de kleuren van de vlag en de saamhorigheid die ook het Nederlands elftal in Nederlanders kan losmaken. De coupletten zijn misschien iets te veel kleinkunst, maar het refrein is meteen mee te zingen en er zit genoeg herhaling in. Vanaf 1:47, als het liedje een tandje versnelt, kunnen de handen de lucht in, van links naar rechts zwaaiend, of om de nek van de meelallende buurman.

Tekst: ★★★★
Meezingfactor: ★★★★

Het blauw van de lucht
het grijs van de wolken
en het wit van de was op de wei.
Het rood van een zakkende zon in de zee
van de winterse akkers ’t zwart
en oranje de kleur
oranje de kleur
oranje de kleur van mijn hart

André van Duin - Oranje Boven

Het zou eigenlijk vreemd zijn geweest als Van Duin níet met een Oranjelied zou zijn gekomen. Uiteraard met zijn kenmerkende humor (“Mijn naam is Bertus Bintje met het Oranjekoor Weer Geen Lintje”) en olijke liedtekst. Het refrein is bij iedereen bekend, dat is vrijwel gelijk aan dat van ‘Oranje boven’ - behalve dat ‘én Maxima’ ertussen gepropt wordt. De coupletten zijn een ander verhaal: lang, semi-grappig en sowieso niet uit het hoofd te leren in de korte tijd die we nog hebben. Het zijn gelegenheden voor een paar slokjes bier of een toiletbezoek.

Tekst: ★★
Meezingfactor: ★★★

Leve de ko-ho-ning ligt niet lekker in het gehoor
Oranje boven, Oranje boven
Leve de koning… en Máxima

Claudia de Breij - Nederland

Een regelrecht kleinkunstliedje. Hier luister je thuis naar, niet op een vol plein met iedereen in Oranje-uitdossing. De cabaretière en presentatrice beroert veel onderwerpen: de oorlog, de zuinigheid, euthanasie, het voetbal, de gay pride. Maar er is iets verloren gegaan, getuige de verleden tijd van de tekst en het kritische laatste gedeelte: “Het is klein en het kan zo klein zijn.” Pessimistischer (realistischer?) dan de rest in dit rijtje.

Tekst: ★★★★
Meezingfactor: ★★

’k Was klein in een klein land
een klein land dat zo groots kon zijn
van grote daden, grote namen van Johan Cruijff en van Piet Hein
van VOC en schaamte
voor wie betaald had voor ons feest
van Anne Frank en hoe goed we in de oorlog waren geweest
grote woorden, grote daden
bij ons hoorden, grote namen

http://youtu.be/5OjiWjpE-CQ

RTL Boulevard - Koningin van alle mensen

Dat is opmerkelijk: de poll op de site van RTL Boulevard biedt na de vraag “Welk lied ter ere van de troonswisseling vind jij het mooist?” slechts twee opties: het overal afgebrande Koningslied van Ewbank en de poging van Boulevard-gezicht Albert Verlinde zelf, die onder meer René Froger, Frans Bauer en Lieke van Lexmond de studio in kreeg. Voorlopige uitslag: Verlinde wint met 82 procent van de stemmen. Proficiat, Albert. ‘Koningin van alle mensen’ is op de deun van ’15 miljoen mensen’, dus meezingen is snel te doen, al dreigt het gevaar dat je overschakelt op de oorspronkelijke tekst.

Tekst: ★★★
Meezingfactor: ★★★★

U deed uw plicht met waardigheid
U was ons rolmodel
Het kwam zelden voor dat iemand zei
Ze lijkt m’n moeder wel

Dries Roelvink - Koningslied

Roelvinks poging is statig, alsof het het Wilhelmus is (en tijdens de eerste zin doet het even denken aan kerstliedje ‘Komt allen tezamen’). Dat maakt zijn Koningslied eerder tot een mars waarbij je het gevoel hebt de rug te moeten rechten met een hand op het hart, dan dat het het volk samenbrengt in gezang. De tekst is een open deur (‘Koning van Oranje, dat is wat jij nu bent’) of overdreven Koningshuisgezind (‘Heel het volk reikt jouw de hand’). Je moet een erg grote fan van Willem-Alexander zijn om hier kippenvel bij te krijgen.

Tekst: ★★
Meezingfactor: ★★

Jaren van wachten worden beloond
De tijd is gekomen, een prins wordt gekroond
Koning van Oranje, dat is wat jij nu bent

Allard & Huib, Utrechtse studenten

De sympathiekste poging komt van deze twee Utrechtse studenten, die een Veldhuis & Kemper-achtig liedje hebben gemaakt voor de nieuwe Koning. Een van de weinige teksten waarin niet alleen Cruijff en de VOC, maar ook het moderne Nederland geprezen wordt: Sneijder, Van der Vaart, Marlies Dekkers, Doutzen Kroes. Allard en Huib hebben een gezellig refrein en nemen het allemaal niet zo serieus: als de één zingt, zien we de ander aan een flesje bier lurken. Het refrein is pakkend en heeft genoeg tempo om de boel in feestsfeer te houden.

Tekst: ★★★★★
Meezingfactor: ★★★★

Maar Willem, zie je het dan niet?
Jij, je bent Sneijder, Van der Vaart
Mijter, staf en baard
Je bent Pino, mijnheer Aart
Jij, je bent een slipje van Marlies
Brabo, Drent en Fries
Je bent Wim en Ruud en Dries

Henny Huisman - Met z’n allen

Dat kon Henny Huisman wel even ‘in tien minuten’: de tekst van het eindliedje van de Mini Playbackshow omschrijven naar een Koningslied. De meeste luie poging om een alternatief voor Ewbanks miskleun te maken, maar wél het refrein dat we allemaal kennen en zelfs wat jeugdsentiment oproept. Het zegt genoeg dat Huisman de tekst op zijn site voor de helft heeft gepubliceerd en dan afsluit met ‘Met z’n allen enzv.’ Juist, we kennen het vanaf hier wel.

Tekst: ★★
Meezingfactor: ★★★★★

Hier staat U dan vanmorgen
Het is wel spannend maar toch ook fijn
Want op deze dag in ’t voorjaar
Kan er maar één de koning zijn
Iedereen moet even wennen
Maar we gaan er helemaal voor
en daarom zingen wij nu samen
Als één oranje koor
Met z’n allen, met z’n allen, met z’n allen zingen wij van har-te-ge-fe-li-ci-teerd
Met z’n allen, met z’n allen, laat ’t oranjebitter nu maar knallen

Man Bijt Hond - Lang leve Alexander

De clip van dit nummer wordt bevolkt door het typische Man Bijt Hond-volk: een beetje vreemd, maar wel innemend. De hoofdrol is voor Grietje Post, een vrouw op leeftijd die de naam van de nieuwe Koning uitspreekt als 'Willem-Elexander'. Ze krijgt hulp van VOF De Kunst. De tekst is wat ouderwets ('Voorspoed', 'Vrouwe Maxima',) maar dat past ook wel bij het lied. Het refrein is goed mee te zingen.

Tekst: ★★★
Meezingfactor: ★★★

Na vier vrouwen nu een koning in ons midden
We zullen voor u om wijsheid bidden
Het is een mooi maar zware baan
Maar met Maxima naast u zal het echt wel gaan
Lang leve Alexander
Hoera een koning als geen ander

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

... of maak zelf een tekst met de Koningsliedgenerator.

    • Peter Zantingh