Verdachte Boston kan doodstraf krijgen, maar komt niet voor militair tribunaal

De verdachte van de bomaanslagen in Boston is vandaag formeel aangeklaagd.
De verdachte van de bomaanslagen in Boston is vandaag formeel aangeklaagd. Foto ANP / FBI

De verdachte van de bomaanslagen in Boston is vandaag formeel aangeklaagd, terwijl hij nog in zijn ziekenhuisbed lag. Ook werd besloten dat hij niet wordt aangemerkt als een ‘vijandelijke strijder’. Dat betekent dat hij niet voor een militair tribunaal zal worden berecht.

De verdachte is bij kennis, maar wordt nog steeds verpleegd in een ziekenhuis in Boston. In de aanklacht staat dat hij ervan wordt beschuldigd een massavernietigingswapen te hebben gebruikt. Als hij daaraan schuldig wordt bevonden, kan hem de doodstraf worden opgelegd.

De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder deed de precieze aanklacht uit de doeken tegen de jongste van de twee broers Tsarnajev, die anders dan zijn broer Tamerlan levend in handen van de politie viel. Hij moet terechtstaan voor het gezamenlijk voornemen een massavernietigingswapen te gebruiken tegen personen en hun eigendommen, en de uitvoering van dat voornemen dat drie mensen het leven heeft gekost.

Niet berecht voor militair tribunaal

Het Witte Huis maakte ook bekend dat het voorstel van enkele Republikeinen om de verdachte als vijandelijke strijder te vervolgen, is afgewezen. De negentienjarige Dzokhar Tsarnaev behoudt daardoor de burgerrechten die hij krachtens de Amerikaanse wet bezit.

Hij komt voor een federale rechtbank, aangezien “de wet stelt dat Amerikaanse staatsburgers niet door militaire commissies kunnen worden vervolgd”, aldus de woordvoerder van het Witte Huis. Tsarnaev is van Tsjetsjeense komaf en groeide op in de Kaukasus, maar woonde al jaren in de Verenigde Staten en werd daar genaturaliseerd.

Tijdens de ‘oorlog tegen het terrorisme’ die de VS sinds de aanslagen op het World Trade Center voerden, hebben zij tal van terreurverdachten van over de hele wereld als vijandelijke strijder aangemerkt. Velen van hen zitten nog altijd vast op de legerbasis Guantanamo Bay zonder voor de rechter te zijn verschenen.

Tsarnaev is bij bewustzijn

De 19-jarige Tsarnaev, die gepakt werd na een urenlange klopjacht afgelopen vrijdag, lag buiten kennis in een ziekenhuis in Boston nadat hij zwaargewond was geraakt bij zijn arrestatie. Het is nog onduidelijk of hij zijn verwondingen opliep door politiekogels of dat hij ze zichzelf heeft toegebracht. Ondertussen is hij bijgekomen, buiten levensgevaar en zou hij ook al vragen van de autoriteiten hebben beantwoord. De aanklacht is hem in het ziekenhuis voorgelezen.

De verdachte van de explosies tijdens de marathon vorige week maandag waarbij drie doden vielen en meer dan 170 gewonden, was in zijn keel geschoten. Daarbij zou zijn tong ook beschadigd zijn geraakt. Gevreesd werd dat hij nooit een verklaring zou kunnen afleggen over de aanslagen.

De artsen die de meer dan honderdtachtig gewonden van de aanslagen in Boston behandelen, maakten vandaag bekend dat zij goede hoop hebben dat alle patiënten het redden. Er verblijven nog 51 mensen in het ziekenhuis. Drie van hen verkeren nog in levensgevaar.