Scholen Leiden gaan morgen weer gewoon open

Exterieur van The British school in Voorschoten. De politie heeft een oud-leerling van de school aangehouden in verband met de dreiging van een schietpartij op een school in Leiden.
Exterieur van The British school in Voorschoten. De politie heeft een oud-leerling van de school aangehouden in verband met de dreiging van een schietpartij op een school in Leiden. Foto ANP / Marcel Antonisse

De scholen in Leiden gaan morgen weer open, zo heeft burgemeester Lenferink van de stad vanavond meegedeeld. De gemeente heeft dat besloten in overleg met politie, justitie en de betrokken scholen. De politie blijft wel aanwezig en is in verhoogde staat van paraatheid.

Alle scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in Leiden waren vandaag gesloten in verband met de dreiging op internet van een schietpartij.

Volgens de gemeente was de dreiging minder heftig dan eerder werd ingeschat. De dreiging komt hoogstwaarschijnlijk uit of via Costa Rica. De gemeente benadrukt dat dit niet betekent dat het bericht ook van daaruit op internet geplaatst is.

De dreiger kondigde gisteren op internet aan een leraar in Leiden en “zo veel mogelijk leerlingen” neer te schieten. Omdat hij geen school noemde, achtten de autoriteiten het noodzakelijk alle middelbare en mbo-scholen dicht te houden.

Er is een verdachte aangehouden: een oud-leerling van The British School in Voorschoten. De identiteit van de arrestant is niet bekendgemaakt. Wel laat de gemeente weten dat het om een minderjarige gaat. Vooralsnog is niet te zeggen of de verdachte ook daadwerkelijk betrokken is geweest bij het plaatsen van het bericht. De verdachte zit nog wel vast. Het onderzoek is nog niet afgerond.