Politie paraat bij scholen in Leiden - scholen vandaag dicht wegens dreiging

Directeur Truus de Haan van het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden passeert een politieagent.
Directeur Truus de Haan van het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden passeert een politieagent. Foto ANP / Jerry Lampen

De politie was vanmorgen al vroeg aanwezig bij alle middelbare scholen in Leiden. Volgens verschillende media stonden er al om zeven uur agenten voor de deur. Alle scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in Leiden zijn vandaag gesloten in verband met de dreiging van een schietpartij.

Gisteravond sloeg de politie groot alarm na een dreiging op internet van een mogelijke ‘schoolshooting’ op korte termijn. De dreiging was zo serieus dat werd besloten alle middelbare scholen te sluiten, ook omdat onbekend is om welke school het zou gaan.

Wel viel uit de dreiging op te maken dat het ging om een leerling van middelbare school, daarom zijn de lagere scholen en universiteit gewoon open vandaag. De basisscholen hebben vanwege de dreiging wel maatregelen getroffen. Zo spelen de kinderen niet buiten en houden de scholen één centrale ingang open, waarop toezicht wordt gehouden. De overige ingangen van de scholen zijn dicht, meldt de gemeente.

Kaartje met middelbare scholen in Leiden:


Grotere kaart weergeven

De politie kwam het bericht op het spoor door een tip van de Zwiterse politie. De politie in Zürich zag het bericht voorbijkomen bij een scan, zo heeft burgemeester van Leiden Henri Lenferink tegen de NOS gezegd.

Tegen BNR zei burgemeester Henri Lenferink vanmorgen dat de melding van de dreiging van het weekend binnenkwam:

“Er is gedreigd tegen een leraar, maar het is op dit moment niet zo verstandig om alle details daarvan te vertellen. Dit was een duivels dilemma, omdat je aan de ene kant iets kunt doen wat buitengewoon grote maatschappelijke impact heeft en dat misschien voor niets is. En anderzijds: wie durft het risico te nemen?”

Oude foto bij de post op het forum

De dreiging werd geplaatst op het populaire forum 4chan en luidde als volgt:

“”Morgen schiet ik mijn leraar neer en zo veel studenten als ik kan. Het zal op het journaal komen morgen. Het is een school in een Nederlandse stad genaamd Leiden. Voor meer bewijs: ik ga een 9mm Colt Defender gebruiken. Ik heb een briefje bij me wanneer ik de school binnenga waarop staat uitgelegd waarom ik dit deed. Als de boodschap op het briefje niet wordt gepubliceerd, zal een vriend van me deze een dag later op 4chan zetten. Oh, en ik gebruik een proxy; de politie gaat me niet voor morgen vinden.”

Screenshot van de post op het forum met de dreiging van de schietpartij.

Overigens is de gebruikte foto bij de post op het forum van de pistolen oud. In een post uit 2008 op het forum xdTalk.com staat hetzelfde plaatje, wat gisteren leidde tot speculaties dat het mogelijk een hoax is.

Vanavond komt de gemeenten met de politie en de scholen weer bijeen om de situatie verder te beoordelen.