Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Orde heeft begrip voor uitspraak - Moszkowicz ‘niet vernederd’

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het oordeel van het Hof van Discipline tegen Bram Moszkowicz “ingrijpend maar volgens de normen”, meldt de orde in een verklaring. Moszkowicz kreeg vanmiddag te horen dat hij zijn beroep nooit meer mag uitoefenen. Moszkowicz zelf is ontevreden over de manier waarop het Hof de uitspraak deed.

Moszkowicz hoort het oordeel van de tuchtrechter aan.
Moszkowicz hoort het oordeel van de tuchtrechter aan. Foto ANP / Jerry Lampen

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het oordeel van het Hof van Discipline tegen Bram Moszkowicz “ingrijpend maar volgens de normen”, meldt de orde in een verklaring. Moszkowicz kreeg vanmiddag te horen dat hij zijn beroep nooit meer mag uitoefenen. Moszkowicz zelf is ontevreden over de manier waarop het Hof de uitspraak deed.

Moszkowicz stapte naar het Hof nadat de Raad van Discipline hem vorig jaar uit zijn ambt zette, onder meer omdat hij grote sommen contant geld aannam zonder dit te melden. De Orde van Advocaten had toen een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen hem geëist, maar de Raad van Discipline oordeelde dat Moszkowicz zijn vak niet meer mocht uitoefenen.

‘Ze kunnen me schrappen maar niet vernederen

Advocaat Bram Moszkowicz zei vlak nadat hij hoorde dat hij zijn beroep nooit meer mag uitoefenen tegenover persbureau Novum:

“Deze mensen kunnen mij niet vernederen. Ze kunnen me schrappen, maar niet vernederen.”

“Ik zal het vak missen”, voegde hij toe. Moszkowicz hekelde de manier waarop het Hof de uitspraak deed. “Het Hof onwaardig”, vond hij. “Die schrapping is vervelend en daar had ik ik rekening mee gehouden, maar de manier waarop bevalt me niet.” Zo vond hij het vervelend dat over hem als “de advocaat” werd gesproken. “Ik heb een naam”, zei hij tegen de horde journalisten die zich om hem heen verdrongen.

“Maar ik kan relativeren. Dit is vervelend zakelijk, maar ik heb dingen die ik vele belangrijker vind. Persoonlijke dingen, zoals gezondheid en liefde.”

Op dat laatste punt gaat het “heel goed”, zo zei hij lachend tegen een journaliste.

Wilders: hij blijft de beste advocaat van Nederland

Geert Wilders lijkt niet erg gecharmeerd van de beslissing van het Hof van Discipline:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Geroyeerd of niet, Bram Moszkowicz is voor mij de beste advocaat van Nederland!

Moszkowicz was Wilders’ advocaat toen hij twee jaar geleden terechtstond voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders werd vrijgesproken.

Jort Kelder, die Moszkowicz eerder “maffiamaatje” noemde, laat geen traan om het opgelegde beroepsverbod:

Twitter avatar jortkelder Jort Kelder Exit Bram. Raad van Discipline pleegt geen klassejustitie en schrapt M van het tableau. We hebben het er straks in #DWDD over. #Moszkowicz

Moszkowicz gaat Pownews presenteren

De zogeheten schrapping van het tableau treedt woensdag in werking, als de uitspraak formeel aan de algemeen secretaris van de algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten is medegedeeld. Gemiddeld worden zo’n zes advocaten per jaar door de tuchtrechter geschrapt van het tableau.

Wat Moszkowicz gaat doen, is nog onduidelijk. Half mei geeft Moszkowicz een persconferentie. Daar gaat hij zijn toekomstplannen ontvouwen en ook terugkomen op de uitspraak van het hof, beloofde hij. Hij word geen juridisch adviseur, maar brengt volgende maand wel een boek over advocaten uit dat Onkruid gaat heten. Ook heeft hij nog steeds ambities voor een interviewprogramma op televisie.

Een eerste televisieklus heeft hij in ieder geval al binnen. Vorige week beloofde Moszkowicz aan Rutger Castricum dat hij het Pownews zou gaan presenteren als hij van het tableau geschrapt zou worden. Aan die belofte gaat hij zich houden, zei hij maandag tegen Castricum:

Twitter avatar Rutger_zelf Rutger Castricum Bram Moszkowicz houdt woord en is binnenkort de presentator van het PowNews.