Nog een kind? Naar St. Petersburg voor een Russisch ei

Russische moeder Maria levert eitje aan Nederlandse moeder Willeke.
Russische moeder Maria levert eitje aan Nederlandse moeder Willeke.

Holland Doc: With love from Russia Ned. 2, 20.55-22.00 uur

Willeke heeft twee kinderen: één van haarzelf en haar man, en één via eiceldonatie. „Ook van ons samen. Genetisch niet, maar biologisch wel.” Willeke wil graag een derde kind: „Ik kan er niet zo goed tegen als iets niet kan.” Via Google vond ze de oplossing: een Russisch ei.

Documentairemaker Jorien van Nes volgt het stel tijdens hun reis naar een kliniek voor eiceldonatie in St. Petersburg. In de paar dagen die ze moeten wachten – de geoogste eicellen moeten eerst rijpen – maken ze boottochtjes over de Neva.

Ook portretteert Van Nes donor Maria, die met man en twee zoons op een eenkamerflat woont. Maria wil graag een groter huis en een derde kind, maar het geld van de donaties (1.142 euro per keer) is alleen genoeg voor een nieuwe auto.

Maria vindt het belangrijk dat ze iets goed doet voor de vrouw die haar eitjes ontvangt. „Ik help waar het kan.” De tegenstellingen met het Nederlandse gezin zijn groot, maar nergens legt With love from Russia dat er dik bovenop.

Intrigerend is vooral dokter Olga, die beminnelijk is waar mogelijk maar onverbiddelijk waar nodig. Een Noorse cliënte wil weten wat te doen als haar zoon straks op zoek gaat naar de donor. „Als nakomelingen ons bellen, zeggen we: sorry, ik weet niet waar u het over heeft.” Als de aanstaande moeder klaagt dat ze niet wil liegen, is Olga streng: „Iets niet vertellen, is nog geen liegen.”