Kookles helpt Feyenoord

Door de zege op Vitesse houdt Feyenoord een kleine kans op de titel Trainer Ronald Koeman haalde de druk van de ketel door zijn selectie op Italiaanse kookles te sturen Met succes: de ploeg is fris en agressief

Onderwerp/Subject: Feyenoord - Vitesse - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Seizoen/Season: 2012/2013 FOTO/PHOTO: Tonny TRINDADE DE VILHENA (R) of Feyenoord and John GOOSSENS (L) of Feyenoord in duel with Davy PROPPER (C) of Vitesse. (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1355242410409 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: Feyenoord - Vitesse - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Seizoen/Season: 2012/2013 FOTO/PHOTO: Tonny TRINDADE DE VILHENA (R) of Feyenoord and John GOOSSENS (L) of Feyenoord in duel with Davy PROPPER (C) of Vitesse. (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1355242410409 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

Redacteur Voetbal

Twee Vitesses heeft de eredivisie: de een mét Wilfried Bony, de ander zonder. De ploeg met Bony won dit seizoen uitwedstrijden bij PSV, bij Ajax, bij FC Twente. De elf-zonder lieten zich gisteren in een uitverkochte Kuip als een mak schaap naar de slachtbank leiden.

Zonder de geblesseerde topschutter uit Ivoorkust – met dertig treffers verantwoordelijk voor bijna de helft van de Arnhemse seizoensproductie – haakte de club in opmars bij Feyenoord (2-0) definitief af in de strijd om de landstitel.

Geen seconde wekte de ploeg van trainer Fred Rutten de indruk dat de jacht op Ajax nog één keer werd ingezet. Met hun povere instelling – ze creëerden in negentig minuten precies één kans – demonstreerden de spelers dat ook zij Vitesse zien als een One Man Army. „We hebben te schijterig gespeeld”, erkende clubicoon Theo Janssen na afloop. „Als je zó ver terugloopt roep je het over jezelf af. We waren zwak, te veel onder de indruk.”

In de aanloop naar het duel stond, zowel in Arnhem als in Rotterdam, één vraag centraal: speelt hij wel of speelt hij niet? Bony was afgelopen dinsdag geblesseerd geraakt aan zijn kuit, tijdens een training. Omdat ook Oranje-international Marco van Ginkel (hoofdblessure) niet inzetbaar was, bleef er simpelweg te weinig kwaliteit over, had Janssen vooraf al gewaarschuwd. „Eén speler kunnen we nog opvangen, twee niet.”

Voor het weekeinde leek de inzet van het duel de felbegeerde tweede plaats in de eredivisie, die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de voorronden van de prestigieuze Champions League. Maar na het onverwachte puntenverlies van Ajax, vrijdagavond in de Arena tegen sc Heerenveen (1-1), is drie speelronden voor het einde zelfs de landstitel weer in zicht voor de achtervolgers PSV en Feyenoord. In de eredivisie hebben zich de laatste jaren vreemdere plotwendingen voorgedaan.

Zeker als de arbitrage het zo opzichtig laat afweten als afgelopen weekeinde. Vrijdagavond werd Ajax een zuivere strafschop onthouden na een handsbal van Heerenveen-speler Ramon Zomer; scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf direct toe dat hij het niet gezien had.

Gisteren zag zijn collega Bas Nijhuis in de Kuip juist een handsbal die er niet was, toen Feyenoord-spits Graziano Pellè de bal tegen het hoofd van Vitesse-verdediger Tomas Kalas wipte. De Italiaan verzilverde het buitenkansje vakkundig vanaf elf meter, zijn 24ste doelpunt van het seizoen. Vlak na rust verdubbelde de teruggekeerde Lex Immers de score (2-0) met zijn eerste doelpunt van 2013.

Vitesse stelde daar niets tegenover. En omdat de score nog hoger had kunnen uitvallen deden de Arnhemmers geen poging zich te verschuilen achter de blunder. „De lef en de brutaliteit ontbraken. Dat is teleurstellend”, zei coach Rutten. „De eerste plek is weg, we zullen nu strijden voor de tweede plaats.”

Feyenoord, nu in punten gelijk met PSV en vier punten achter koploper Ajax, leefde met de cruciale zege op de naaste concurrent weer op na een moeilijke periode. Trainer Ronald Koeman had zijn spelers afgelopen week zelfs uit hun natuurlijke biotoop – trainingscomplex Varkenoord naast de Kuip – gehaald en op kookles gestuurd, om de druk even van de ketel te halen. De nederlaag bij Heerenveen, een vechtzege op VVV-Venlo en een teleurstellend gelijkspel bij RKC Waalwijk maakten in twee weken tijd een einde aan de Rotterdamse dromen over de Coolsingel. Koeman vermoedt dat het vooral lag aan het drukke schema van zijn jonge ploeg, tegenwoordig hofleverancier van Oranje. „Spelers hebben op hun tenen gelopen en zijn wat vermoeid deze weken”, denkt hij.

Het onverwachte teamuitje in het Italiaanse restaurant La Salute miste zijn uitwerking niet: Koeman zag gistermiddag in de zonovergoten Kuip een „fris en agressief” Feyenoord. „In de tweede helft heb ik een ouderwets goed Feyenoord gezien”, zei Koeman. „Dat geeft vertrouwen.”

Hij weet dat hij zijn doelstelling voor dit seizoen – minimaal de vierde plaats en rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal – nagenoeg veilig is gesteld, zeker na het gelijkspel van FC Twente, gisteren in Venlo.

Koeman hoopt stiekem zelfs op meer, al zit Feyenoord tot aan de laatste speeldag in de wachtkamer. Zijn ploeg heeft nog één uitwedstrijd (ADO Den Haag) en twee thuisduels (Heracles en NAC) op het programma. En in de Kuip, zo weet Vitesse inmiddels ook weer, is Feyenoord op dit moment nagenoeg onverslaanbaar. De reeks van 26 ongeslagen duels duurt al anderhalf jaar.

De jonge spelers van Feyenoord weten niet beter, zegt aanvoerder Stefan de Vrij: „We staan hier goed, we spelen goed. Ook als wij tweede worden is dat een geweldige prestatie. We zijn vorig seizoen belangrijke spelers kwijtgeraakt, en toch staat er weer een team om trots op te zijn.”