Terugtrekken van het Koningslied nu toch weer teruggetrokken

Een groep BN'ers met op de voorgrond John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied.
Een groep BN'ers met op de voorgrond John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied. Foto ANP Kippa / Koen van Weel

Het Nationaal Comité Inhuldiging houdt toch vast aan het Koningslied dat onder leiding van John Ewbank tot stand kwam. Dat maakte het comité zojuist bekend.

John Ewbank trok het Koningslied, dat hij maakte met een keur aan Nederlandse artiesten, afgelopen zaterdag terug na een storm van kritiek. Er was vanaf het begin veel kritiek op het lied en de ‘zoveelste nageboorte’ die Ewbank op Twitter aanviel om zijn lied, was voor hem de druppel. Het lied zou niet langer het Koningslied zijn.

Het comité zegt nu in een verklaring:

“Het comité heeft veel waardering voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerken aan het lied. De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft na goed overleg met de NPO en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied.”

Het comité betreurt alle kritiek op het lied, die voor een groot deel werd geuit via sociale media. Zo werd een online petitie bijna veertigduizend keer ondertekend en heeft de Facebookpagina Sorry voor het Koningslied bijna 93 duizend likes.

“Het comité betreurt ten zeerste dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd.”

Joop van den Ende van het Nationaal Comité Inhuldiging voor de camera’s van de NOS:

Door de terugtrekking van het lied kwam het Nationaal Comité Inhuldiging voor een probleem te staan, want op 30 april zou het lied worden gezongen in Ahoy tijdens het concert Samen voor Oranje. Dat is nu toch opgelost, en het lied is weer officieel Koningslied. Aan het oorspronkelijke plan om het nummer om 19.30 uur met een aantal BN’ers en publiek live te zingen voor het koningspaar wordt dan ook niets veranderd.

In De Wereld Draait Door stak Joop van den Ende de hand in eigen boezem.

“Onze opdracht was een tekst van ons allemaal te maken. Ik denk dat we daarin doorgeschoten zijn.”

Meer dan 3300 mensen stuurden een zin in voor het officiële Koningslied. “Er zijn zinnen, liedjes en woorden binnengekomen”, aldus Van den Ende. “Daarmee hebben we een harnas gelegd om de makers heen. Als ik er achteraf naar kijk, vind ik dat we teveel gevraagd hebben.”

Van den Ende zou John Ewbank willen beschermen

Dat er veel kritiek kwam op het lied, vindt Van den Ende niet zo erg. “Ik vind het leuk als er met humor over gesproken wordt. Maar de kritiek die op John gegeven is… Ik zou hem willen beschermen. Al die gekken die denken dat ze mensen persoonlijk kunnen beledigen: waarom doe je dat? Ik vind dat niet kunnen.”

Van den Ende vindt het Koningslied een ‘retecommercieel goed lied’. “Als een lied binnen drie dagen op nummer één staat, dan is er een publiek voor. We wilden iets maken wat een breed publiek mooi zou vinden.”

Dat het lied grammaticaal gezien niet helemaal klopt, vindt hij niet erg. “Een hele mooie tekst wil niet zeggen dat het een hit wordt. Dit is het, dit lied wordt gezongen en het blijkt een goede keuze want het is nummer één.”

Dus toch maar vast gaan oefenen: