Arrestatie in verband met dreiging Leiden

Politieagenten staan voor het ROC in Leiden. Alle scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in Leiden zijn gesloten in verband met een serieuze dreiging. De politie sloeg groot alarm na een dreiging op internet van een mogelijke 'schoolshooting' op korte termijn. Foto ANP / Jerry Lampen

Er is een verdachte opgepakt in verband met de dreiging van een schietpartij in Leiden. Dat bevestigt het OM tegenover NRC.

Het gaat om een oud-leerling van The British School in Voorschoten, laat de school weten. Hij is in oktober 2011 van de school gestuurd.

Over de identiteit van de verdachte is nog niets bekendgemaakt. In verband met het onderzoek wil de politie verder geen details geven. De betrokkenheid van de verdachte bij de dreiging op een Amerikaans webforum wordt onderzocht.

Alle middelbare scholen en mbo’s in Leiden zijn vandaag dicht vanwege de dreiging. De scholen volgden het advies op van de politie, gemeente en het Openbaar Ministerie, die de dreiging serieus opnamen.

Het dreigement werd geplaatst op het internetforum 4chan.org. De afzender zei zijn leraar ‘en zo veel studenten als ik kan’ neer te willen schieten.

“Morgen schiet ik mijn leraar neer en zo veel studenten als ik kan. Het zal op het journaal komen morgen. Het is een school in een Nederlandse stad genaamd Leiden. Voor meer bewijs: ik ga een 9mm Colt Defender gebruiken. Ik heb een briefje bij me wanneer ik de school binnenga waarop staat uitgelegd waarom ik dit deed. Als de boodschap op het briefje niet wordt gepubliceerd, zal een vriend van me deze een dag later op 4chan zetten. Oh, en ik gebruik een proxy; de politie gaat me niet voor morgen vinden.”