‘Belastingdienst wist al van fraude met toeslagen door Bulgaarse bendes’

Bendes vroegen huur- en zorgtoeslag voor zogenaamde inwoners van Rotterdam aan.
Bendes vroegen huur- en zorgtoeslag voor zogenaamde inwoners van Rotterdam aan. Foto ANP / Tjapko de Heus

De Belastingdienst weet al zeker een jaar van de grootschalige toeslagenfraude door Bulgaren. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers werd echter niet geïnformeerd. Ook werden geen structurele maatregelen getroffen, meldt RTL Nieuws vanavond op basis van een reconstructie.

De fraudezaak werd in mei al eens besproken door de politie en betrokken gemeenten. Ook ambtenaren van de Belastingdienst en de inspectie SZW waren bij het overleg aanwezig. Verder heeft de gemeente Rotterdam contact gehad met de Belastingdienst over de explosieve toename van Bulgaarse inschrijvingen. De gemeente heeft toen een aantal casussen aangedragen die op fraude duiden.

In januari meldde zich volgens RTL een Bulgaarse journalist die de fraude in eigen land onderzocht en om een reactie vroeg bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij kreeg te horen dat er geen tijd was voor een interview.

Weekers gisteren geschrokken van nieuws

Weekers reageerde gisteren geschrokken op de berichten over fraude. RTL Nieuws meldde toen dat Bulgaarde bendes fraude plegen met onterecht aangevraagde toeslagen in Nederland. Ze sturen landgenoten naar Nederland die zich inschrijven bij gemeentes, maar daar niet daadwerkelijk wonen.

Weekers stelde in een reactie dat de regels aangescherpt moeten worden. Zorg- of bijvoorbeeld huurtoeslagen moeten pas worden uitgekeerd nadat is gebleken dat de aanvrager er ook echt recht op heeft, aldus de staatssecretaris.