Voorzitter Abvakabo mist het sociale gezicht van de PvdA

Vakbondsbestuurder Abvakabo FNV Corrie van Brenk.
Vakbondsbestuurder Abvakabo FNV Corrie van Brenk. Screenshot uitzending Buitenhof

Voorzitter van vakbond Abvakabo FNV Corrie van Brenk mist het sociale gezicht van de PvdA. Dat zei de vakbondsvrouw, zelf ook PvdA-lid, vanmiddag in het televisieprogramma Buitenhof. Het gaat in haar ogen steeds over geld, niet over mensen. De Abvakabo onderhandelt op het moment met PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn over een zorgakkoord.

Van Brenk kent Van Rijn naar eigen zeggen goed. “We kussen elkaar wel eens”, zo zei ze over haar partijgenoot. Maar ze beaamde dat ze op het gebied van de thuiszorg recht tegenover elkaar staan. De onderhandelingen bevinden zich volgens beide partijen in de finale.

Bond wees voorstel staatssecretaris af: te veel banenverlies

De bond wees gisteren een voorstel van de staatssecretaris af. Daarin zou zestig procent van het budget voor huishoudelijke hulpen in stand blijven. Dat is tien procent meer dan in het bod van vrijdag en 35 procent meer dan in het regeerakkoord afgesproken. “Maar er wordt nog steeds veertig procent afgebroken”, aldus Van Brenk.

De bond is tegen gedwongen ontslagen in de thuiszorg, waar vooral laaggeschoolde krachten werken. Van Brenk ziet weliswaar mogelijkheden om 26 duizend mensen van werk naar werk te begeleiden, maar vijftigduizend aan ander werk helpen is volgens haar “niet realistisch, zeker niet met deze opleidingen”.

Abvakabo heeft naar eigen zeggen alternatieven aangedragen, onder meer in de vorm van een overbrugging. Van Brenk wees erop dat de zorgverzekeraars 1,4 miljard euro winst hebben gemaakt. De eisen die De Nederlandsche Bank aan hun buffers stelt zouden wel omlaag kunnen. Volgens Van Brenk gaat het om zorggeld dat niet naar de burgers is gegaan.

Van Brenk is kandidaat-voorzitter voor FNV

Abvakabo-voorzitter Van Brenk is ook kandidaat voor het voorzitterschap van de vernieuwde FNV. Ze is de enige van wie de kandidatuur al bekend is. Op 1 mei worden alle kandidaten bekend. De nieuwe voorzitter moet Ton Heerts opvolgen, die de zichzelf hervormende federatie van vakbonden nu leidt. Abvakabo FNV is na FNV Bondgenoten de grootste vakbond binnen de FNV.

Het kabinet sprak afgelopen week met werkgevers en werknemers over de voorgenomen bezuinigingen en hervormingen in de zorg. Vrijdag werd een akkoord verwacht, maar dat bleef uiteindelijk uit. Over de zorg moet een apart akkoord worden gesloten omdat er geen afspraken over zijn gemaakt in het onlangs gesloten sociaal akkoord.

Kijk de hele uitzending terug:
Get Microsoft Silverlight