Leidse scholen morgen dicht vanwege dreiging schietpartij

Alle middelbare scholen en mbo’s in Leiden blijven morgen dicht vanwege een dreiging van een schietpartij op zeer korte termijn. De scholen volgen het advies op van de politie, gemeente en het Openbaar Ministerie, die de dreiging serieus opnemen.

Scholen in Leiden blijven morgen dicht. De politie neemt de dreiging van een schietpartij serieus.
Scholen in Leiden blijven morgen dicht. De politie neemt de dreiging van een schietpartij serieus. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Alle middelbare scholen en mbo’s in Leiden blijven morgen dicht vanwege een dreiging van een schietpartij op zeer korte termijn. De scholen volgen het advies op van de politie, gemeente en het Openbaar Ministerie, die de dreiging serieus opnemen.

De politie maakte vanavond bekend dat op een internetforum een nog onbekend persoon heeft gedreigd met een ‘school shooting’. Omdat de politie niet weet om welke school het gaat, werden alle scholen geadviseerd dicht te blijven. Leerlingen en ouders zijn inmiddels geïnformeerd.

De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, zei tegen RTL Nieuws dat er op elke school “meer dan één agent” aanwezig zal zijn. Ook zullen er mensen van de schoolleiding zijn om leerlingen op te vangen die het bericht onverhoopt gemist hebben. Morgen zullen de betrokkenen weer bijeenkomen om de situatie verder te beoordelen.

“Ik schiet mijn leraar Nederlands neer en zo veel studenten als ik kan”

Op Twitter gaat inmiddels een screenshot rond van wat de bewuste bedreiging zou zijn. De persoon plaatste dit bericht gisteren op het populaire forum 4chan. Dit staat erin:

“Morgen schiet ik mijn leraar neer en zo veel studenten als ik kan. Het zal op het journaal komen morgen. Het is een school in een Nederlandse stad genaamd Leiden. Voor meer bewijs: ik ga een 9mm Colt Defender gebruiken. Ik heb een briefje bij me wanneer ik de school binnenga waarop staat uitgelegd waarom ik dit deed. Als de boodschap op het briefje niet wordt gepubliceerd, zal een vriend van me deze een dag later op 4chan zetten. Oh, en ik gebruik een proxy; de politie gaat me niet voor morgen vinden.”

Ook burgemeester neemt dreiging zeer serieus op: “akelige voorbeelden in de wereld gehad”.

Burgemeester Lenferink neemt net als de politie de dreiging zeer serieus op. Dat vertelde hij aan RTL Nieuws. Hij legde ook uit waarom er besloten is tot zo’n drastische maatregel:

“Als we een signaal hadden gehad in welke richting we het zouden moeten zoeken, zouden we natuurlijk een beperkte maatregel hebben genomen. We hebben dit besluit genomen, omdat we eigenlijk het andere niet konden uitsluiten. (…) We nemen het bericht serieus, omdat het bericht zelf getuigt serieus te zijn en omdat we ook het advies hebben gekregen het zeer serieus op te nemen. (…) We hebben natuurlijk een aantal akelige voorbeelden in de wereld gehad. De analyse daarvan en van de tekst geeft aan dat we hier serieus mee om moeten gaan.”

Lenferink heeft niet aan lagere scholen gedacht, want dat leek “gezien de aard van het bericht niet heel waarschijnlijk”.

Tegenover de NOS zei Lenferink dat er eerst nog werd geprobeerd te achterhalen wie de afzender was. Toen dat niet lukte moest er toch een knoop doorgehakt worden, aangezien de datum dichterbij kwam.

Gebruikte plaatje van het pistool zou nep zijn

Het bericht met de dreiging is wel degelijk van gisteren, maar al snel kwamen mensen erachter dat de gebruikte foto van het pistool oud is. In een post uit 2008 op het forum xdTalk.com staat namelijk exact hetzelfde plaatje.

Twitter avatar eric020 Eric van den Berg @ThijsWhoa @RoelvanNiekerk Foto van pipa is sowieso geen OC. Hoax/zieke grap? http://t.co/07llEShjEp