Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Human interest

Koningslied geschrapt om brutale tweets: ‘Je moet je voor je kop shieten’

John Ewbank trekt het Koningslied, dat hij maakte met een keur aan Nederlandse artiesten, terug. De ‘zoveelste nageboorte’ die hem op Twitter aanviel, was de druppel. Welke tweets dreven hem zover?

John Ewbank trekt het Koningslied, dat hij maakte met een keur aan Nederlandse artiesten, terug. De ‘zoveelste nageboorte’ die hem op Twitter aanviel, was de druppel. Welke tweets dreven hem zover?

Het lied zelf, dat nog wel op YouTube staat:

Ewbank zegt in zijn verklaring dat ‘nageboorten’ te ver gingen met hun ‘verwensingen’.

“Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee.”

Veel mensen hebben het al over ‘bedreigingen’, maar dat zegt Ewbank niet. Hij maakt een opsomming van wat hem ten deel viel:

“‘Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet’ - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen.”

Vriend en mede-Koninginnedagliedmedewerker Marco Borsato steunt hem in de beslissing:

Jamai, ook meezingend, vond het op zijn beurt ‘respectloos’ hoe Nederlanders reageerden.

Twitter avatar JamaiLoman JAMAI Voordat iedereen mij ook ff een linkse geeft. Lees die brief!! Vrijheid van meningsuiting maar wel op een respectvolle manier.

Fraai is het inderdaad soms niet, wat Ewbank sinds vrijdagochtend tussen z’n mentions kon vinden. We liepen alle tweets die sinds het verschijnen van het Koningslied aan @johnewbanknl gestuurd zijn, door. Dit waren de brutaalste die we tegenkwamen. (Kanttekening: het kan natuurlijk zijn dat andere ‘verwensende’ tweets later gewist zijn door de verzender.)

Twitter avatar thirtyinch Tim @johnewbanknl STERFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
Twitter avatar ACensuur A.Censuur @johnewbanknl @RobinopdeRadio daar doe je het voor he sukkeltje, wat een zaad muziek maak je, de hoogste boom is nog te goed voor je
Twitter avatar pdeen Pierre Deen Die man is waarschijnlijk zeer zwaarmoedig, schrijft alleen maar tranentrekkers en trieste nrs. rot op! @johnewbanknl
Twitter avatar SpaceCabbie SpacCabbie @johnewbanknl @RobinopdeRadio en hoeveel heb je daar voor betaald ?je moet je zelf gewoon voor je kop shieten achterlijke gek.
Twitter avatar StefanVanLow Stevie Hey @johnewbanknl Wat een tenenkrommend liedje zeg dat #koningslied. Schaam je en emigreer aub!! Prutser
Twitter avatar papierenmuisje Papieren muisje @johnewbanknl Heb je al je hoofd op tafel geslagen? O, wat is de tekst van #koningslied slecht. Daar ga je dan met mooie muziek- aan gort

Niet specifiek gericht aan Ewbank, maar wel aan de ‘medewerkers’: deze tweet.

Twitter avatar SpaceCabbie SpacCabbie bij deze deel ik mee dat iedereen die mee gewerkt hebt aan het #koningslied dood gaat did weekend nog.

De ‘milde steniging’ die Ewbank ook aanhaalt, komt van Nico Dijkshoorn. De tweet (inmiddels ruim 1.400 retweets) kwam tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door van vrijdag ook al langs. Ewbank pareerde toen dat de huisdichter zelf ook niet zo muzikaal is.

Twitter avatar dijkshoorn Nico Dijkshoorn Ik ben voor een milde steniging van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken. #koningslied

Ewbank zette z’n mededeling gisteravond rond 23:00 uur op Facebook en houdt zich op Twitter sindsdien stil. In zijn laatste tweet, ongeveer drie uur voor de terugtrekking, reageerde hij nog wel op de kritiek van een luisteraar:

HP/De Tijd heeft een reconstructie gemaakt van wat er sinds vrijdagochtend allemaal gebeurde rond het veelbesproken nummer. En wat nu? Een van de alternatieven die Ewbank zelf op Facebook aandraagt, is ‘Je bent een Koning’ van de Utrechtse studenten Allard en Huid, hier te vinden. Of maak je eigen tekst met de Koningsliedgenerator.

Overigens heeft het Comité Inhuldiging ‘begrip’ voor Ewbanks besluit. Het meezingfeest in Ahoy op 30 april gaat volgens De Telegraaf gewoon door.