IMF beoordeelt wereldeconomie somber: focus op groei en banen

Directeur van het IMF Christine Lagarde (r) en Wereldbankvoorzitter Jim Yong Kim op de persconferentie over de resultaten van de voorjaarsvergadering van beide instanties.
Directeur van het IMF Christine Lagarde (r) en Wereldbankvoorzitter Jim Yong Kim op de persconferentie over de resultaten van de voorjaarsvergadering van beide instanties. Foto AFP / Nicholas Kamm

Landen moeten hun aandacht richten op economische groei en het creëren van banen, schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de slotverklaring van haar voorjaarsvergadering. De lidstaten van het IMF zijn nog steeds niet erg positief over de wereldeconomie.

Volgens de groep is de wereldeconomie wel uit het diepste dal, maar zijn de economische groei en werkgelegenheid nog steeds te laag. Het ontbreekt aan zelfvertrouwen en optimisme om die groei weer teweeg te brengen.

Monetair beleid is hiervoor niet genoeg, aldus het IMF. Landen moeten “doortastend handelen om een duurzaam herstel van de economie te voeden en de veerkracht van de mondiale economie te herstellen”. Het IMF roept op tot “geloofwaardige” plannen om budgetten te verscherpen en tot structurele hervormingen om de economie productiever te maken.

De belangrijkste economieën konden het echter niet eens worden over de aard van de nodige maatregelen. De Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew hamerde op het belang van een grotere wereldwijde vraag, onder meer in Europa. Duitsland en Groot-Brittannië vinden echter dat Europese landen met een hoge staatsschuld hun tekort moeten terugdringen om de markten vertrouwen te geven en om de rente op staatsleningen laag te houden.

Ook volgens de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem moeten Europese landen doorgaan met het terugdringen van hun begrotingstekort, maar zal de snelheid waarmee dat gaat worden aangepast aan de economische omstandigheden.

Directeur van het IMF Christine Lagarde benadrukte tijdens een persconferentie dat moet worden bezuinigd, maar niet blind: “Er treden problemen op als de bezuinigingen bruusk en blind zijn”.

Wereldbank: extreme armoede voor 2030 de wereld uit

Tegelijkertijd kondigde het zusteragentschap van het IMF dat over leningen gaat, de Wereldbank, dat ze een voorstel om voor 2030 te proberen extreme armoede uit te bannen, heeft goedgekeurd. Dat betekent dat ze gaat proberen de ongeveer 1,2 miljard mensen die nu nog van minder dan 1 dollar 25 per dag leven (96 eurocent) boven die grens van extreme armoede te krijgen.

Wereldbankvoorzitter Jim Yong Kim noemt de beslissing een historisch moment voor de wereld:

“We dromen niet langer van een wereld zonder armoede. We hebben er een uiterste houdbaarheidsdatum aan gegeven.”

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam verwelkomde de stap, maar is bang dat de moeilijke keuzes die nodig zijn om het doel te bereiken uit de weg worden gegaan.