Het verhaal van Tamerlan en Dzokhar Tsarnaev

Foto's die de FBI afgelopen week vrijgaf van de twee verdachten. De man links is Tamerlan Tsarnaev, rechts zijn jongere broer Dzjochar.
Foto's die de FBI afgelopen week vrijgaf van de twee verdachten. De man links is Tamerlan Tsarnaev, rechts zijn jongere broer Dzjochar. Foto's AP / FBI

Een kleine week na de dubbele explosie bij de Boston Marathon zijn er vooral veel vragen. Want was precies het motief van de verdachten Tamerlan (26) en Dzokhar Tsarnaev (19), twee broers van Tsjetsjeense afkomst die al meer dan een decennium in de Verenigde Staten woonden.

Eén van de beste profielen die de afgelopen dagen verscheen komt van The Boston Globe, de krant die de hele week al bovenop de laatste ontwikkelingen zit en de betaalmuur tijdelijk heeft verwijderd.

Het verhaal van de Boston Globe kent vijf auteurs. Daarnaast droegen nog eens 23 journalisten van de krant bij aan het verhaal van een succesvolle student en een succesvolle amateurbokser die zonder dat iemand het echt doorheeft radicaliseren. Over Tamerlan, de oudere broer die vrijdag werd doodgeschoten:

“He later said, in a photo essay about his boxing exploits, that he hoped to be selected for the US Olympic team, and that he dreamed of becoming a naturalized citizen. But he also lamented his alienation, saying, “I don’t have a single American friend. I don’t understand them.”

Echte antwoorden op de vraag ‘waarom?’ heeft de Boston Globe ook niet, maar op basis van tientallen gesprekken met mensen die de broers van dichtbij hebben meegemaakt komt het beeld naar voren van een oudere broer die radicaliseert en zijn jongere broer meesleept in het geweld en haat.

Lees het hele verhaal van de 28 journalisten van de Boston Globe hier (3.535 woorden, ongeveer 16 minuten leestijd)